Az olasz államfő látogatása a római jezsuita folyóirat szerkesztőségében

Kitekintő – 2015. május 23., szombat | 14:05

Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök május 20-án magánlátogatást tett a La Civiltà Cattolica olasz jezsuita folyóirat római szerkesztőségében – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A havonta kétszer megjelenő újság szerkesztőségében nyolc jezsuita dolgozik, közülük egy francia, továbbá három nyugdíjas jezsuita újságíró. A La Civiltà Cattolica az ország legrégibb, máig megjelenő katolikus folyóirata. Az első számot 1860. április 6-án nyomtatták, IX. Pius pápasága alatt.

Matterella államfő rövid, de személyes hangú beszédet tartott a szerkesztőségben. Elmondta, hogy a hatvanas évek közepétől mindmáig rendszeres olvasója a lapnak, és azt tapasztalta, hogy a lap története és Olaszország története az 1870-es nemzeti egység létrejötte óta összekapcsolódik. Jól mutatja ezt a folyóirat első számának egyik emlékezetes mondata: „A La Civiltà Cattolica nem lenne katolikus, vagyis egyetemes, ha valamiképp nem tudna az olasz közélet dolgaihoz kapcsolódni.”

Az alapításkor megfogalmazott eszme napjainkban, teljesen más körülmények között, de most is nagyon aktuális és modern – hangsúlyozta Mattarella.

Az államfő utalt a Ferenc pápával való találkozására és a Szentatya felhívásaira, melyek egyikével éppen a La Civiltà Cattolicához fordult, és hangsúlyozta a párbeszéd és a frontokon való jelenlét fontosságát.

Párbeszédet folytatni a gyakorlatban azt jelenti, hogy az igazságra hallgatunk, melynek más mondanivalója van – mondta az olasz államfő, majd válaszolt a szerkesztőség tagjainak, akik az ország aktuális politikai és gazdasági helyzetéről kérdezték őt.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria