Az olasz karitász jelentést készített a 2015-ös nepáli földrengés következményeiről

Kitekintő – 2017. április 24., hétfő | 12:26

Az India és Kína között fekvő, 32 milliós Nepál történetének második legnagyobb földrengésére emlékezik a napokban, amely 2015. április 25-én pusztított az ország északi részén.

Az olasz karitász összegző jelentése két év távlatából is félelmetes adatokat közöl: a Richter-skálán mért 7,9-es erősségű földmozgás következtében 8700-an vesztették életüket, több mint 20 ezren megsérültek. A földrengés az ország lakosságának negyedét érintette, mintegy 8 millió embert, közülük közel 3 millió szorult orvosi ápolásra és ellátásra. A helyzet súlyosságát csak fokozta, hogy a magas hegyek és fennsíkok tarkította Nepálban a földrengés sújtotta települések jó részét nem, vagy alig tudták megközelíteni az első napokban. Félmillió ház összeomlott, 285 ezer otthon súlyosan megsérült. Az iskolák közül 36 ezer összeomlott vagy használhatatlanná vált.

Ezeknél a mérhető számoknál sokkal súlyosabb az a mérhetetlen kár, mely a lakosság lelkét érte, és ami nem azonnal jelentkezett, hanem csak később oldódott ki a traumát szenvedett emberek pszichéjéből. A legnagyobb lelki károsodást a kisgyermekek szenvedték el, éppen ezért nagyobb törődést és lelki kezelést ők igényelnek.

Az olasz karitász jelentése az olasz katolikus egyház segítségnyújtásáról is beszámol, melyet a nyolc ezrelékes önkéntes egyházi támogatásból és a templomi gyűjtésekből folyósítottak. A hat millió euró (közel két milliárd forint) az Egyház közvetítésével érkezett el a rászorulókhoz. Az olasz nép saját tapasztalatából tudja és ismeri a földrengések okozta anyagi és lelki károkat, ezért is siet azonnal a másokat ért csapások után a megsegítésükre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria