Az olasz keresztény egyházak üzenetet fogalmaztak meg az ökumenikus imahétre

Kitekintő – 2017. január 19., csütörtök | 12:36

Az Olaszországban jelen lévő keresztény egyházak közös üzenetet fogalmaztak meg az ökumenikus imahét alkalmából, amit katolikus részről Ambrogio Spreafico püspök, az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) ökumenizmusért és párbeszédért felelős tagja írt alá.

A kiengesztelődés jegyében megfogalmazott nyilatkozatot protestáns részről Luca Maria Negro, az Olaszországi Protestáns Egyházak Szövetségének elnöke, az ortodoxok képviseletében pedig Gennádiosz metropolita, Olaszország és Málta görög ortodox érseke, Dél-Európa exarchája írta alá.

A megosztott egyház tagjai közötti egység felé vezető úton megtett konkrét lépések mellett az a keresztények feladata, hogy a kiengesztelődés tanúi legyenek a világban – olvasható a közös üzenetben. – Ma ugyanis nagy szükség van a kiengesztelődés munkásaira, akik lebontják az akadályokat, hidakat építenek, békét teremtenek, és új életstílus felé vezetik az embereket Jézus Krisztus nevében, aki kiengesztelt minket Istennel.

Az ökumenikus imahét idei mottója: Kiengesztelődés – „Krisztus szeretete szorongat minket” (2Kor 5,14). Tekintettel a reformáció kezdetének 500. évfordulójára, idén a német keresztény egyházak állították össze az egységhét imafüzetét. Ezzel kapcsolatban az olasz egyházak megjegyzik: ma a keresztény egyházak együtt emlékezhetnek egy olyan múltbeli eseményre, amely megosztotta a nyugati keresztényeket. Ez a remény jele, az ötven éve tartó ökumenikus párbeszéd jelentős eredménye. A keresztények legyenek Olaszországban is a kiengesztelődés képviselői a világ felé – fogalmaznak a nyilatkozat aláírói.

A kiengesztelődés jele Olaszországban azoknak a menekülteknek a befogadása, akik Szíriából, Afganisztánból, Eritreából és máshonnan érkeznek. Az egyik legfontosabb konkrét példa a „humanitárius folyosó” elnevezésű ökumenikus projekt, melyet 2016-ban indítottak a helyi protestáns egyházak, a Szent Egyed közösség és az olasz valdens (valdi) keresztények közössége. Céljuk, hogy 2017 végéig teljes biztonságban eljuttassanak Olaszországba ezer menedékkérőt, akiket a legveszélyeztetettebbek közül választottak ki.

A kiengesztelődés gesztusa továbbá mindaz, amit Ferenc pápa és Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka tett azokért az emberekért, akik a társadalom perifériájára szorultan élnek az igazságtalanság és az erőszak következtében.

Az olaszországi egyházak üzenete azzal a kívánsággal zárul, hogy a héten a különböző felekezetek tagjai imádkozzanak a humanitárius folyosó sikeréért és más ökumenikus projektekért, amelyben protestánsok, katolikusok és ortodoxok is részt vesznek, hogy a keresztények egyre inkább tanúságot tegyenek a kiengesztelődésről, melyet Isten ajándékozott nekünk Krisztusban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va, Santegidio.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria