Az Öröm útján járnak Komáromban is

Hazai – 2020. május 27., szerda | 10:43

A komáromi Jézus Szíve-plébánián Bros Gergely plébános kezdeményezésére tavaly indították el az Öröm útja, vagy más néven a Fény útja áhítatot, amely a keresztútjáráshoz hasonlatos, de a Jézus feltámadását követő eseményekbe kapcsolódunk be általa.

Magyarországon a hetvenes évek elején jelent meg Louis Évely belga katolikus pap Az öröm útja című könyve, ekkor vált ismertté az imádságnak ez a fajtája. A szerző így ír a könyvében: „Miért van az, hogy szívesen belekapcsolódunk a nagyböjt során Barátunk szenvedésébe, de a húsvét utáni szent ötven nap örömében mintha magára hagynánk? Pedig a kereszténység igazi jele nem a kereszt, hanem a föltámadás öröme.”

Az Öröm útján a Jézus feltámadása után történő eseményekbe kapcsolódunk be, elmélkedünk a Szentlélek kiáradásáig bekövetkezett csodás megjelenések üzenetén. A keresztútjáráshoz hasonlóan 14 stáción kísérjük el Jézust, már a feltámadás fényében – mondta el a komáromi plébániaközösség egyik tagja.

Idén a járványhelyzet miatt szűk körben gyakorolhatták csak az imádságot. A miselátogatások korlátozásának elrendelése óta, szinte a kezdetektől mindennap élőben közvetítették a templomból a szentmiséket és szombatonként az Öröm útját is. Így sok hívőhöz elérhetett az imádság üzenete, megerősítve az összetartozás érzését.

A stációkhoz korábban nem készültek képek, ezért a plébános azt kérte most, hogy a hívek készítsenek rajzot, grafikát, festményt. Az összes állomáshoz érkezett egy-egy alkotás.

*

Az Öröm útja olyan áhítat, amely tudatosítja bennünk, hogy az Úr örökké velünk marad, soha nem hagy el minket, illetve figyelmeztet: törekedjünk arra, hogy életünk részévé váljon a megélt öröm a Szentlélekben. Boldogsággal tölt el minket, hogy a sír üres, és ezt a hitet, erőt, szeretetet tovább kell adnunk testvéreinknek is!

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Blaskó Beatrix/Jézus Szíve-plébánia, Komárom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria