Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház sürgeti Lenin testének eltávolítását a Vörös térről

Kitekintő – 2017. március 17., péntek | 19:59

Az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház (Russian Orthodox Church Outside of Russia; ROCOR) nyilatkozatban kérte, hogy Lenin földi maradványait távolítsák el a Vörös térről, megmutatva így az orosz nép megbékélését Istennel.

„A Vörös tér felszabadítása a 20. század fő kínzójának és elnyomójának földi maradványaitól, valamint a neki szentelt valamennyi műemlék megsemmisítése annak egyik jelképévé válhat, hogy az orosz nép megbékélt az Úrral” – olvasható a nyilatkozatban, melyet a ROCOR Főpapi Zsinata fogalmazott meg az 1917-es forradalom közelgő évfordulója alkalmából.

A nyilatkozatot a ROCOR-hoz tartozó valamennyi plébánián felolvasták március 12-én, a vasárnapi liturgia alatt, amikor a papok ismét arra szólították fel a híveket, elmélkedjenek a történelemről, hogy megértsék, Oroszország miért szembesül a jelenlegi megpróbáltatásokkal. Ugyanakkor a nyilatkozat úgy fogalmaz, a nehézségek egyik fő oka a Nyugat ellenséges érzülete Oroszországgal szemben, ami „egy évszázada fennáll, illetve már sokkal korábban is fennállt”.

A ROCOR az Orosz Ortodox Egyház fél-autonóm része, melyet az 1917-es forradalom után alapítottak azok a papok és egyházközösségek, akik elmenekültek a kommunista rezsim és annak vallásüldözése elől. 2007-ben a ROCOR és az Orosz Ortodox Egyház aláírt egy megállapodást az újraegyesítésről, az egyházjogi kapcsolat helyreállításáról, mely eseményt közösen ünnepelte Moszkvában, a Megváltó Krisztus-székesegyházban II. Alekszij pátriárka, az Orosz Ortodox Egyház feje és Laurusz metropolita, az Oroszországon Kívüli Orosz Ortodox Egyház legfőbb elöljárója.

Az, hogy Lenin földi maradványait elszállítsák a Vörös térről, Moszkva központjából, már a peresztrojka (a Szovjetunióban 1985-ben elindított gazdasági-társadalmi reform) elején felmerült, de eddig az egyetlen változás az ügyben az volt, hogy megszüntették a mauzóleum előtti díszőrséget. Az erről szóló vita általában felerősödik Lenin születésnapja, valamint az októberi forradalom évfordulója környékén.

Egy felmérés szerint, melyet az állami VCIOM közvélemény-kutató ügynökség végzett 2016 áprilisában, az oroszok hatvan százaléka támogatja azt az általános elképzelést, hogy Lenint újratemessék – harminchat százalékuk úgy véli, ez nem történhet meg elég hamar, míg huszonnégy százalékuk szerint jobb megvárni, amíg eltűnik az generáció, mely még mindig tiszteli őt. Ugyanakkor a válaszadók harminckét százaléka azt mondta, Lenint ott kell hagyni, ahol eredetileg eltemették – a mauzóleumban, a Kreml mellett.

Forrás: Pravmir.com

Fotó: Wikipédia; Pravmir.com

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria