Az osztrák püspökök üzenetet tettek közzé az Anschluss 80. évfordulóján

Kitekintő – 2018. március 15., csütörtök | 17:02

Március 12-én az osztrák püspökök üzenetet tettek közzé, amely a szarajevói plenáris ülésük eredményeként született meg. Az „1918–1938–2018 – Emlék és emlékezet” címet viselő dokumentumban a 20. század két fontos eseményéről emlékeztek meg.

Az egyik az I. világháború vége és a demokrácia kezdete (1918), a másik pedig az Anschluss, amikor a náci Németország bekebelezte Ausztriát (1938). Az osztrák püspökök által kiadott dokumentum áttekinti ezeket a fontos történelmi állomásokat, újra megvizsgálva a Katolikus Egyház szerepét ezekben az összetett és kényes helyzetekben.

A dokumentum emlékeztet, hogy az 1930-as évek elején a helyi egyház szoros kapcsolatban állt a politikával, emiatt részese volt az összeütközéseknek, amelyek nyomot hagytak Ausztrián, és nem tudta hitelesen közvetíteni az evangéliumot mindenkinek, illetve nem tudott hidakat építeni a rivális pártok között. Miután pedig a náci Németország bekebelezte az országot, az osztrák püspökök, a politikusok, a művészek és a tudósok nagy része, nem ismerte fel vagy nevezte meg helyesen azt, ami a megszállás után történt.

Ma is fájdalmas – fogalmaztak a dokumentumban –, hogy abban a történelmi pillanatban, 1938 márciusában és az azt követő hét sötét évben a keresztények és különösen is a püspökök nem szálltak határozottabban szembe a gyűlölettel, az antiszemitizmussal, az embertelenséggel és a diktatúrával.

Az üzenet ugyanakkor megemlékezik és elismeréssel szól azokról, akik szembeszálltak az elnyomással, és életükkel fizettek az ellenállásukért. Az Anschluss 80. évfordulóján az osztrák püspökök rámutattak: újra tudatára kell ébredni a fájdalmak árán megszerzett értékeknek, mint az emberi jogok, a demokrácia és a közjó, és meg kell őrizni a szilárd elkötelezettséget az ellenállás iránt a mindig jelen lévő fenyegetésekkel szemben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria