Az új tanévre készülve továbbképzésen vettek részt a Pécsi Egyházmegye pedagógusai

Hazai – 2016. augusztus 31., szerda | 11:50

„Hitre nevelés az egyházi intézményekben” címmel augusztus 25. és 27. között háromnapos továbbképzést tartottak a Pécsi Egyházmegye pedagógusainak.

Csütörtökön az idei tanévben átvett iskolák 130 pedagógusa, pénteken a korábbi egyházmegyei iskolák 190 pedagógusa, szombaton pedig az óvodák hatvan munkatársa vett részt a képzésen.

A csütörtöki napon a közelmúltban átvett intézmények pedagógusait Tóth László Ákos egyházmegyei közoktatási főmunkatárs köszöntötte. Udvardy György megyéspüspök arról beszélt, hogy a közoktatási intézmények is az egyházhoz tartoznak, az egyház részét képezik. Kiemelte továbbá, hogy az iskolákban folyó szolgálat a bizalomra épül: „Isten bízik bennünk, a szülők bíznak a pedagógusokban, és mindnyájan bízunk a növekedés jóságában.” A főpásztor a pedagógusokra bízta a katolikus oktató-nevelő munkát, bízva mindenki lelkiismeretes munkájában. Dr. Kézdi Anikó pszichológus előadása során többek között az önfejlesztés fontosságára hívta fel a figyelmet. A résztvevők csoportokban dolgozták fel a témával kapcsolatos kérdéseket.

A pénteki továbbképzés a kezdetektől egyházmegyei fenntartásban működő és a korábban átvett intézmények több mint 190 pedagógusának részvételével folyt. Ezen a napon is Tóth László Ákos, egyházmegyei közoktatási főmunkatárs köszöntötte a pedagógusokat. Udvardy György megyéspüspök katekézisében a keresztény identitás formálódását helyezte középpontba, beszédében kitért az identitástípusok területeire, bibliai és mindennapi példákkal megvilágítva azokat. Tóth Lászlóné hitoktatói, pedagógiai főmunkatárs előadása a TÁMOP projekt eredményeire és tapasztalataira épült, érintette a katolikus nevelés feladatait.

A pedagógusok szakcsoportokban dolgozták ki az idei tanév legkiemelkedőbb feladatait, céljait, majd a csoportok röviden beszámoltak eredményeikről.

Szombaton az óvodákban dolgozó 60 pedagógus vett részt a képzésen. Tóth László Ákos köszöntője az Istennel való élet jegyében indította el a képzést.

A főpásztor katekézisében az egyház nevelői feladatából kiindulva fogalmazott meg irányelveket, amelyeknek az óvodában sajátos formában kell megjelenniük. Három fontos területet emelt ki beszédében: az élmények jelentőségét, a hit természetes alapjait és a felnőtt ember tanulási folyamatát. Sergőné Egedi Katalin, az Újpesti Szent Anna Katolikus Óvoda vezetője előadásában a katolikus óvodai neveléssel kapcsolatban mindennapi, sokéves gyakorlati tapasztatokat osztott meg a jelenlévőkkel.

A továbbképzés mindhárom napját Udvardy György megyéspüspök buzdító és összegző szavai, főpásztori áldása zárta.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria