Az ukrán nagykövet hálás a Szentatya figyelméért

Kitekintő – 2014. augusztus 29., péntek | 14:37

Tetyana Izsevszka, Ukrajna szentszéki nagykövete kifejezte háláját Ferenc pápának, amiért figyelemmel és aggodalommal tekint a kelet-ukrajnai válságra. A Vatikáni Rádió tudósítása.


A nagykövet asszony hálás azért, hogy a pápa folyamatosan felhívásokat intéz a békéért és a párbeszédért a térségben kialakult konfliktus megoldása érdekében. Említést tett saját kormánya ukrán konfliktust illető álláspontjáról, és beszélt arról, hogy Kijev úgy véli: fennáll a veszélye egy közvetlen orosz támadásnak. A Vatikáni Rádiónak adott exkluzív interjúban kiemelte, hogy a pápa személyes figyelme különös jelentőséggel bír népe számára. Úgy jellemezte Ferenc pápa imáit és könyörgését az ukrajnai békéért mint „az ukrán emberekkel szemben tanúsított szolidaritás nagy jelét”.

Az ukrán nagykövet asszony úgy írta le a kelet-ukrajnai konfliktust – ahol az ukrán kormányerők és az oroszbarát szeparatisták között folyik a küzdelem – mint amely továbbra is rendkívüli veszélyt jelent. „Oroszország – nyilatkozta – egy hadüzenet nélküli háborút vív Ukrajna ellen” úgy, hogy fegyveresen támogatja az oroszbarát lázadókat.

Tetyana Izsevszkay szerint nem zárható ki egy esetleges orosz támadás Ukrajnában. Ugyanakkor „magától értetődő, hogy kizárólag a gazdasági szankciók jelenthetnek hatékonyt eszközt az orosz magatartás befolyásolására” – hangsúlyozta.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria