Azért vagyunk a világon… – 700 éve említették először a bodrogközi Rad községet

Külhoni – 2019. augusztus 10., szombat | 12:51

Radban, a zsebkendőnyi bodrogközi faluban augusztus 3-án hálaadó szentmisében emlékeztek a község első írásos említésének 700. évfordulójára.

Ebből az alkalomból hazalátogatott szülőfalujába Gábor Bertalan szepsi esperes plébános, akivel együtt misézett Száraz János nagykaposi esperes-plébános és Vaszily József tiszacsernyői esperes-parókus.

A szentmise kezdetén és végén az egybegyűlteket Böőr Roland radi plébános köszöntötte, aki Tamási Áronnal kívánta, hogy „otthon legyünk”.

Gábor Bertalan esperes-plébános ünnepi homíliájának kezdetén Márait idézte:

Olyan világ jön,
amikor mindenki gyanús, aki szép.
És aki tehetséges.
És akinek jelleme van…

A szépség inzultus lesz.
A tehetség provokáció.
És a jellem merénylet! …

Mert most ők jönnek…
A rútak.
A tehetségtelenek.
A jellemtelenek.

És leöntik vitriollal a szépet.
Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget.
Szíven döfik azt, akinek jelleme van.

Egy-egy jeles évforduló lehetőséget teremt becsatlakozni abba az útba, amin őseink századokon át jártak. Abba az útba, amin lehet, hogy elfáradtunk a napi harcokban. Lehet, hogy elfogyóban van a muníciónk, a munkatársak és a szolgatársak sokasága, akikkel a közelmúltban még teljes erőbedobással dolgoztunk – folytatta a szepsi esperes-plébános.

Minden bizonnyal ez elszomorít bennünket, de lehet, hogy talán épp ez az, ami eszünkbe juttatja, hogy nem szabad kétségbeesnünk, mert van még védőeszközünk: a szelídek kelléke, az Isten szava.

„Én vagyok” – mondja nekünk újból és újból a Mester. Jó, ha ezt meghalljuk, mert Ő nem tud bennünket nem támogatni, hiszen elköteleződött mellettünk. Arra hív mindnyájunkat, hogy mi is ne csak támogassuk egyházközségeinket, de a szelídek kellékeivel köteleződjünk el mindamellett, ami egy-egy közösségnek élhető jelent és reményteli jövőt biztosít.

Csak kívánni tudjuk – határon innen és határon túl –, hogy amikor meghalljuk ezt a két szót: „Én vagyok”, megnyugodjunk, mert jó helyen vagyunk, hiszen Ő az, aki itt Van, aki Velünk van.

Adja Isten, hogy ezt a két szót még évszázadok múlva is anyanyelvünkön halljunk templomainkban! – fohászkodott Gábor Bertalan. – Sőt, adja Isten, hogy azt ne csak hallani, de érteni, megérteni és megélni is akarjuk minden félelem, megalkuvás és feladás nélkül. Akarjunk a testté lett Szóból, az Igéből táplálkozni, és elhinni, hogy „szeretni nem azt jelenti, hogy két ember egy igát von. Szeretni azt jelenti: biztatni egymást, hogy repüljük át együtt a világot…” – idézte a Kowalsky meg a Vega slágerét az esperes.

Akkor is, amikor leöntik vitriollal a szépet… Akkor is, amikor bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget… Akkor is, amikor szíven döfik azt, akinek jelleme van.

Forrás és fotó: Romkat.sk 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria