Azonosították Japán utolsó misszionáriusának hamvait

Kitekintő – 2016. április 6., szerda | 14:17

A japán hatóságok április 4-én megerősítették, hogy egy 2014 júliusában Tokióban felfedezett sírban a 18. századi olasz misszionárius, a mártírhalált halt Giovanni Battista Sidotti hamvai nyugszanak.

Giovanni Battista Sidottit (1668–1714) Japán utolsó misszionáriusaként tartja számon az emlékezet, hiszen az ő működését követően háromszáz éven át nem lépett keresztény hithirdető az országba.

A szicíliai pap a Japánban zajló keresztényüldözés idején indult ázsiai missziós útjára XI. Kelemen pápa engedélyével. 1704-ben érkezett a Fülöp-szigetekre, Manilába, ahol megtanult japánul, és 1708-ban bemerészkedett a felkelő nap országába, Tokióba. Azonnal elfogták, és a sógun egy konfuciánus tudósra, Arai Hakuszekire bízta kihallgatását. Ő Sidotti kiváló jellemét és magas műveltségét elismerő beszámolót készített a kihallgatásról. A sógun Hakuszeki javaslatára úgy döntött, hogy Sidottit házi őrizetbe helyezi (hasonló bánásmódra akkoriban nemigen volt példa, hiszen a Japánba érkező misszionáriusokat rendre kivégezték), és megtiltja a vele való érintkezést. Őrzését egy idős házaspárra bízták. Mikor azonban kiderült, hogy Sidotti e házaspárt keresztény hitre térítette és megkeresztelte, földalatti börtönbe zárták, ahol nemsokára meg is halt.


Kirisitan Jasiki börtöntérképe,
ahol több jezsuita szerzetest is fogva tartottak

Sidotti feltételezett földi maradványaira (a feltárás során megtalált három sír egyikében), Tokió azon városrészében (Kirisitan Jasiki) találtak rá egy építkezés folyamán, ahol a keresztények börtönei voltak. A misszionárius maradványainak vizsgálatát a Tudományos és Technológiai Nemzeti Múzeum kutatói irányították, akik kizárva a DNS-mintából a sajátosan japánokra jellemző elemeket, tisztázták, hogy a legnagyobb valószínűség szerint a palermói származású, negyvenhat évesen elhunyt olasz misszionárius földi maradványaira bukkantak.

Arai Hakuszeki (1657–1725) konfuciánus tudós a Sidottival folytatott beszélgetések hatására írta meg 1713 körül háromkötetes keletről szóló könyvét, a Szeijó Kibunt. A könyv első része tartalmazza a beszélgetéseket, a második rész az öt kontinens leírása, a harmadik pedig a katolicizmus átfogó bemutatása. Ebben a kötetben megtalálhatók a szerző kereszténységgel kapcsolatos kritikai észrevételei is, valamint a kereszténység és a buddhizmus összehasonlítása.

Hakuszeki háromkötetes munkáját 1882-ben adták ki.

Forrás: Wikipédia

Forrás: Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása; Ilsole24ore.com

Fotó: Asahi.com; Ilsole24ore.com; Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria