Ázsia várja Ferenc pápát

Kitekintő – 2014. augusztus 1., péntek | 19:24

Ferenc pápa látogatása a Fülöp-szigeteken a Szentatya szolidaritásának jele a tájfun pusztítását elszenvedett áldozatok, túlélők iránt – mondta Tagle bíboros az egyházfő ázsiai látogatásának tényét megerősítve. A Vatikáni Rádió angol szerkesztőségének tudósítása.


A Szentatya magáévá tette azt az elképzelést, hogy nemcsak a katolikusok és a keresztények meglátogatására utazik
Ázsiába – hangsúlyozta a Vatikáni Rádiónak Louis Antonio Tagle bíboros. Manila érseke elmondta, milyen lángot gyújtott a lelkekben a pápa, és hangsúlyozta a látogatás fontosságát az ázsiai emberek hitének megerősítésében. Beszélt arról, milyen lelkesedéssel állítják össze a Szentatya Fülöp-szigeteki programját. 

Tagle bíboros elmondta, az ázsiai emberek látják és nagyra értékelik Ferenc pápa nyíltságát, számukra az ő személye megtestesíti az evangéliumot, nemes, emberközeli, de mégis transzcendens módon. Ez a mód közel áll az ázsiaiakhoz, akik tisztelik a tekintélyt, és fontos számukra megtapasztalni a transzcendenciát.

Ferenc pápa fél évvel koreai útja után, jövő év január 12. és 15. között Srí Lankára, majd 15. és 19. között a Fülöp-szigetekre utazik.

Visszaemlékezve a Ferenc pápát megválasztó konklávéra, Tagle bíboros felidézte, már akkor meghívta a Szentatyát a Fülöp-szigetekre, ahol az ázsiai keresztények csaknem fele él. Már akkor kifejezte szándékát, hogy elfogadja a meghívást, kifejezte mély vágyát, hogy meglátogassa az ázsiai egyházakat, tudván, hogy Benedek pápát idős kora megakadályozta, hogy ilyen hosszú útra vállalkozzon. Az elmúlt év júniusában Ferenc pápa megismételte ígéretét. Így fogalmazott: „Meg akarom látogatni Ázsiát” – nyilatkozta Tagle bíboros.

Egyházunk már akkor megkezdte látogatási programjának kidolgozását. Manila érseke beszélt arról, milyen lelkesedéssel folyt az ázsiai utazás előkészítése. Időközben azonban katasztrófa történt a térségben. Az addig regisztrált legerősebb trópusi ciklon, a Haiyan tájfun söpört végig 2013 novemberében a Fülöp-szigeteken, óriási pusztítást végezve. Több mint 10 ezer halott, sebesültek tömege, 4 millió hajléktalanná vált ember, 1,2 millió romba dőlt, megrongálódott ház a természeti csapás mérlege.


Ennek tükrében más jelentést kap a pápa útja. A látogatás nem csupán pasztorális út Ázsiába, a Fülöp-szigetekre, hanem a Szentatya szolidaritásának jele az áldozatok és a túlélők iránt. Az egyházfő imádkozni fog az emberekkel. „Az a remény él bennem, hogy Ferenc pápa is ösztönzést kap a tájfunt átélt emberek kitartásával, konokságával találkozva, akik megmaradtak a hitben, miután annyi szörnyűséget éltek át” – fogalmazott az interjúban.

A tervek szerint Ferenc pápa részt kíván venni az ázsiai ifjúság találkozóján. Ahogy Tagle bíboros elmondta, ezt két világtalálkozó között rendezik meg, egyrészt hogy készüljenek a következő összejövetelre, másrészt hogy közvetítsék az előző találkozó gyümölcseit a fiatalok számára. Az ázsiai ifjúság programján nem szoktak nagy tömegek részt venni, ezzel a közösségépítés, a bensőséges ima lehetőségét erősítik. Tagle bíboros ugyanakkor biztos abban, hogy Ferenc pápa jelenléte a térség más országaiból is mozgósítja a fiatalokat.

A bíboros felelevenítette: húsz évvel ezelőtt, 1995-ben Szent II. János Pál pápa eljött Manilába, hogy részt vegyen az ázsiai ifjúság világtalálkozóján. „Most Ferenc pápa követi az elődöt – milyen csodálatos egybeesés” – fogalmazta meg lelkesedését Tagle bíboros.

Magyar Kurír
(té)