Bábel Balázs érsek látogatása a kecskeméti Wojtyła-központban

Hazai – 2016. július 23., szombat | 15:00

Csaknem napra pontosan tíz éve, 2006 júliusában nyílt meg a Karol Wojlyła Barátság Központ, mégsem ennek megünneplésére, hanem Mária Magdolna ünnepe és egy szobor megáldása alkalmából gyűlünk össze Kecskeméten július 22-én, pénteken délelőtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az alapjában véve szociális, de az egyházhoz kötődő és az egykori pápa szellemiségét példának tekintő intézmény naponta (hétvégén is!) hetven-százhúsz rászorulót fogad, lát el napi betevővel: tízóraival, ebéddel és elvihető élelmiszerekkel, tudjuk meg Molnár Zoltán intézményvezetőtől. Alapítói között ott volt Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek is, aki mindmáig rendszeresen támogatja a központot. Az ünnepségre sem érkezik üres kézzel: tésztát és konzervet hoz.

A ház máskor is, rendszeresen otthont ad egyházi jellegű eseményeknek, fenntartója a Karol Wojtyła Nonprofit Kft.; az önkormányzat is támogatja, de számos magánszemély és cég segítségére is számíthatnak. Tárgyi-anyagi és lelki segítséget egyaránt nyújtanak, de természetesen senkinek sem kell vallásosnak, katolikusnak lennie ahhoz, hogy támogassák, befogadják. Hajléktalan emberek is vannak a gyámolítottjaik között, de nem ez a tipikus. (Pár évvel ezelőtt önkénteseik egy hat négyzetméteren (!) élő és ezért még bérleti díjat is fizető „ügyfelük” szeméből csaltak ki örömkönnyeket, amikor meglátogatták, hogy otthoni teendőiben segítsenek neki.)


Az érsek leleplezi Brzózka Marek szobrászművész, magyar anya és lengyel apa gyermeke TOTUS TUUS feliratú, a ház piciny kertjében felállított fémszobrát, majd meleg szavakkal emlékezik II. János Pálra, akire, mivel édesapjával egyidős volt, mindig fiúi érzésekkel tekintett, és már pápává választását is nagyon óhajtotta, sőt meg is jövendölte.

A szoboravatás után rövid előadást tart Mária Magdolnáról, „az apostolok apostolá”-ról, hiszen ő látta először a feltámadt Jézust, aki az apostolokhoz küldte a hírrel. A római egyház hagyománya három különböző nőalakot vont össze benne, az egyikük az a bűnös nő volt, aki könnyeivel mosta, illatos olajjal kente be és hajával törölte meg Jézus lábát. Mária Magdolna az igaz bűnbánat, az isteni irgalomba vetett mély hit példája számunkra, és az irgalmasság évében különösen is az irgalmasság cselekedeteire szólít fel bennünket. Az Istent szeretőknek minden javára válik, még a megbánt bűn is, hangsúlyozza az érsek.


Az irgalmasság kötelességünk, de ha csak lehet, tegyünk kötelességünkön felül is. A Wojtyla-ház csupán csepp a tengerben, de hiányozna, ha nem lenne, teszi hozzá. Aztán – két adományozó, a Precíz Kft. és a Zöldért jóvoltából – az ebéd következik, amelyet az érsek oszt ki, és a ház mintegy ötven vendégének körében fogyaszt el.


Fotó: Merényi Zita

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria