Balázsáldás a szombathelyi börtönben

Hazai – 2016. február 8., hétfő | 14:31

A szombathelyi fogvatartottakat Szent Balázs ünnepén, február 3-án Stift Zoltán Angelico börtönlelkész részesítette balázsáldásban a szombathelyi börtön kápolnájában.

A részt vevő fogvatartottak nagy örömmel készültek a szentmisére és balázsáldásra, amelyet a gyertyaszentelő ünnepi mise előzött meg.

Tömő János lelkipásztor segédletével imákkal, elmélyüléssel hangolódtak a február eleji ünnepekre, ismerkedtek a gyertyaszentelés ünnepével, hagyományával, Szent Balázs életével, legendájával, és hívő lélekkel fogadták az áldást.

A liturgikus szokás a 16. században keletkezett, és él a mai napig. A legenda szerint Balázs püspök egy alkalommal két, kereszt alakban álló égő gyertyát tartott egy szálka miatt fuldokló gyerek álla alá, aki ezáltal megmenekült. Szent Balázsnak később több gyógyító csodát is tulajdonítottak.

A hit elmélyülése, a vallás gyakorlása, a tudásban, ismeretekben gyarapodás, a keresztény lelkület segíti a fogvatartottakat az önismeretben, az önmegtartóztatásban, támaszt és vigaszt is nyújt a nehéz percekben. Ugyanakkor erőt ad, önbecsülésüket erősíti, ezáltal elősegíti a visszailleszkedést a szabad világba az intézet elhagyását követően.

Forrás és fotó: Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria