Baldisseri bíboros a fiatalokról szóló szinódusról

Kitekintő – 2017. augusztus 14., hétfő | 11:31

A pápa augusztus 12-i, szombati Twitter-üzenete kapcsán a Vatikáni Rádió interjút készített Lorenzo Baldisseri bíborossal, a Püspöki Szinódus főtitkárával a jövő évi szinódus előkészítő munkálatairól.

– Ferenc pápa szombati tweetjével arra biztatja a fiatalokat, hogy hallassák a hangjukat a jövő októberi, a fiatalokról szóló szinódus kapcsán.

– Örömmel tölt el, hogy a Szentatya üzenetében a fiatalokhoz fordult, és hallatja a hangját a fiatalok világnapján, melyet az ENSZ hirdetett meg. Dolgozunk már a 2018-as szinódus előkészítésén, melyben nagy szerepet adtunk a közösségi médiának. A püspöki szinódus a közelmúltban egy különleges internetes oldalt hozott létre a fiatalok számára: a youthsynod2018.va honlapot. Itt közzétettük a fiataloknak szánt kérdőívet, mely a róluk szóló legfontosabb kérdéseket tartalmazza. A pápa tweetje minden bizonnyal nagy biztatást jelent a fiatalok számára, hiszen közvetlenül hozzájuk fordul. Emlékezzünk, a Szentatya ezt mondta a fiataloknak korábban: „Ez a szinódus a fiataloké! A tiétek!”

– A pápa által is megemlített kérdőív valóban arra szolgál, hogy a fiatalok azon keresztül hallassák hangjukat saját reményeikről, vágyaikról és félelmeikről?

– Igen, a weblap és a kérdőív pontosan arra szolgál, hogy a fiatalok közvetlenül hallathassák a hangjukat. Ez egy nagy lehetőség számukra, hogy elmondják véleményüket, félelmeiket a szinódusi atyáknak. A szinódus előkészítése közvetlenül érinti a fiatalokat. Az előkészítésben az övék a főszerep, mert ők vannak abban a helyzetben, hogy eszközt és szempontokat adjanak a szinódusi atyáknak, akik így be tudnak lépni a fiatalok világába, és hasznos jelzéseket tudnak adni a jövőre vonatkozólag.

– A fiatalok számára most megnyitott internetes honlap nagyobb lehetőséget teremt a helyi egyházak és a püspöki konferenciák részvételére is?

– Természetesen. Mi a benső szervezeteinkkel arra buzdítjuk a püspöki konferenciákat, hogy ők maguk is hozzanak létre saját internetes oldalakat, amelyek fontosak lehetnek a programok, a kezdeményezések megismertetése szempontjából is. Ezzel egyidejűleg ezek a helyi weblapok kapcsolatot teremthetnek a központi oldallal. Ez azt jelenti, hogy ami helyi szinten, egy plébánián vagy valamilyen közösségben történik, az széles körben ismertté válhat a központi internetes hely segítségével.

– Mik a következő lépések a jövő évi szinódus felé vezető úton?

– Szeptember 11. és 15. között konferenciát tartunk Rómában olyan szakemberek részvételével, akik a fiatalok problémáit tanulmányozzák. Ezek a szakemberek természetesen jól ismerik, tudományos és gyakorlati szempontból is a fiatalok világát. Készül ebből egy alapvető tanulmány, melyet az ifjúságot kísérő személyek és maguk a kísért fiatalok rendelkezésére bocsátunk majd. Együtt kell dolgoznunk a társadalom közös építésén, már ma elkezdve a munkát, a fiatalokkal együtt!

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria