Katolikusok tiltakoznak a boldipukuri templom elleni támadás miatt Bangladesben

Kitekintő – 2014. július 24., csütörtök | 9:10

Mintegy kétezer-ötszáz katolikus, köztük Sebastian Tudu dinajpuri püspök és több mint száz pap és szerzetesnő tiltakozott július 21-én a boldipukuri katolikus templom július 6-ai megtámadása miatt – tájékoztat a Vatikáni Rádió olasz nyelvű honlapja.

A tüntetést a rongpuri kerülethez tartozó mithapukuri upazila (alkerület) hivatalával szemben tartották. Ez volt az első alkalom, hogy egy bangladesi püspök részt vett ilyesfajta demonstráción.

„Megfelelő vizsgálatot szeretnénk és példa értékű büntetést azok számára, akik papokat és szerzetesnőket támadtak meg. Úgy gondolom, ez a típusú agresszió olyan támadás, amely vallásos érzületeket sért” – fejtette ki a tiltakozás okát az AsiaNews hírügynökségnek Sebastian Tudu püspök, akinek egyházmegyéjéhez a megtámadott imaház tartozik.

Ugyancsak július 21-én Dhakában körülbelül hatszáz katolikus – köztük harminc pap és szerzetesnő – alkotott élőláncot, hogy a boldipukuri támadás ellen demonstráljon. A megmozdulást a Bangladesi Keresztény Szövetség (BCA) és a helyi Igazságosság és Béke Püspöki Bizottság szervezte a nemzeti sajtóklub előtt.

„Mi, keresztények békeszeretők vagyunk – nyilatkozta Albert Rozario, a püspöki bizottság titkára –, nem akarunk konfliktust. Csak békességet akarunk, hogy békében gyakorolhassuk vallásunkat, de gyakran áldozattá válunk.” Példaként saját, tejgaoni plébániája esetét hozta fel, ahol bengáli telepesek hajtottak végre merényleteket egyes törzsek ellen.

„Mi is ennek a nemzetnek a tagjai vagyunk – hangsúlyozta Nirmol Rozario, a BCA főtitkára. – A keresztények harcoltak az ország függetlenségéért. Békét és igazságot akarunk, valamint papjaink biztonságát.”

Magyar Kurír
(asz)