Baritz Sarolta Laura OP és Kollár László tartottak előadást Győrben

Hazai – 2015. május 6., szerda | 9:02

Baritz Sarolta Laura domonkos nővér és Kollár László közgazdász tartották az idei győri Bencés Szabadegyetem évadzáró előadását április 15-én a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium dísztermében – tájékoztat a Győri Egyházmegye.

Vajon összeegyeztethető-e a kereszténység a gazdaságban termelődő profittal? – az előadók erre a kérdésre irányították a hallgatóság figyelmét. Kifejtették, kétféle szemléletet kell megkülönböztetnünk: az értékközpontú és a haszonelvű magatartást.

Az értékközpontú gazdaság az erkölcsi rendbe illeszkedik, tekintettel van másokra. A haszonelvű felfogás csak a saját, egyéni érdekeket követi. Az előbbi az alapja a keresztény szellemű gazdaságnak, amit a témában íródott pápai enciklikák is szorgalmaznak. Ferenc pápa írásaiban a gazdaság feladatának tekinti a jó célok szolgálatát, a másokkal való szolidaritást, illetve kiemeli az esélyadás felelősségét.

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola mint befogadó intézmény 2010-ben indította el Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) elnevezésű, szakirányú továbbképzését Baritz Sarolta Laura OP közgazdász, hit-és etikatanár vezetésével.

A KETEG képzés három felsőoktatási intézmény együttműködéséből született: a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola mellett a Budapesti Corvinus Egyetem adja a közgazdasági szakértelmet és a közgazdász tanárokat, magát az irányzatot és annak oktatását pedig a római Angelicum képviseli. A KETEG tantárgyait három blokkban és egy gyakorlati modulban tanítják: gazdaság, társadalomtudományok, teológia, gyakorlat.

(Forrás: KETEG.hu)

Fotó: Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria