Bartholomaiosz pátriárka üzenete a teremtett világ imanapjára

Kitekintő – 2015. augusztus 31., hétfő | 19:51

Az embernek mint társteremtőnek és szabad akarattal rendelkező személynek nagy a felelőssége a jelenlegi ökológiai válság kezelésében – idéz a Vatikáni Rádió I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka üzenetéből, melyet a szeptember 1-jére meghirdetett imavilágnapra fogalmazott meg.

A teremtett világ Ferenc pápa által meghirdetett imavilágnapját idén első alkalommal ünnepli meg a katolikus egyház a keresztény egyházakkal szeretetközösségben. Bartholomaiosz pátriárka üzenete összhangban áll a Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájában adott helyzetelemzéssel. A pátriárka a klímaváltozásból indul ki, amely ma fenyegeti a bolygó túlélését, és rámutat az ember felelősségére a teremtett világ pusztításában. Az emberek kapzsisága, a fogyasztói mentalitás, a pazarlás kultúrája és a természeti erőforrásokkal való visszaélés juttatta oda a Földet, hogy egy hatalmas szemétteleppé vált – hangsúlyozza a pátriárka, utalva a pápai enciklika szavaira.

Nemcsak anyagi értelemben vett szemétre kell gondolnunk, elsősorban lelki értelemben véve telítődött környezetünk értéktelenséggel. Ferenc pápával összhangban Bartholomaiosz pátriárka rámutat a szoros összefüggésre az ember és a természet, illetve az ember és Isten közötti kapcsolat válságára. Ilyen értelemben az ortodox keresztények a Teremtőbe vetett erős hitükkel arra kaptak meghívást, hogy a teremtett világ védelme témájában is evangéliumi cselekedetet hajtsanak végre: újítsák meg az evangélium hirdetését a mai világban. Az üzenet egy mindenkihez szóló felhívással zárul: fel kell rázni értelmünket, meg kell szabadulni a szenvedélyektől és a személyes érdekektől, hogy harmóniában élhessünk embertársainkkal és a teremtett világgal, amelyet Isten olyan tökéletesen megalkotott.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria