Báskai hívek zarándoklata Szent István király nyomában

Külhoni – 2017. október 22., vasárnap | 18:41

Szeptember 18–19-én Zdenko Andráš plébános és Ján Serbin polgármester vezetésével hálaadó zarándoklaton vettek részt a felvidéki Báska (Baška) hívei Magyarországon – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

Az út első állomása Pannonhalma volt. Itt a nagykaposi származású Ondko Henrik bencés atya mutatta be a zarándokoknak a Szent István-i örökség kezdeteit. Délután Esztergomba látogattak, ahol a szentmise után találkozhattak az éppen odaérkező kelet-közép-európai püspökökkel és átadták Erdő Péter bíborosnak a faluközösség ajándékát, a kassai dómról különös technikával készült képet. A zarándokok végül elimádkozták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust előkészítő imát.

Másnap Budapesten, a Szent István-bazilikában bemutatott szentmise után Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vendégeiként megtekintették a Parlamentet és a pápai himnusz szlovák nyelvű éneklésével tisztelegtek a Szent Korona előtt, imádkozva Európa keresztény gyökereinek erősödéséért. Ezt követően a Budavári Nagyboldogasszony-templomba zarándokoltak.

* * *

Amint arról korábban beszámoltunk, Erdő Péter bíboros Szent István-ereklyéket ajándékozott a kassai főegyházmegye két templomának. Az ereklyéket Bernard Bober kassai érsek kérte Báska és Laborcmező Szent István-templomai számára.

A miszlókai (Myslava) anyaegyházhoz tartozó Báska filiális egyházközség templomát az egykori szabad királyi város, Kassa elöljárósága építette 1811-ben Szent István király tiszteletére. A község idén emlékezik a falu első írásos említésének 770. évfordulójára. A hálaadó szentmisét augusztus 20-án Zdenko Andráš plébános és a hívek nagy örömére Bernard Bober mutatta be, aki a templomban tisztelettel elhelyezte az ereklyét, melyet Martin Uháľ, a Rózsahegyi Katolikus Egyetem docense vett át Esztergomban és hozott el az ünnepségre.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria