Bébiszitter-tanfolyamot indított a nagyváradi Caritas Catolica

Külhoni – 2015. március 5., csütörtök | 13:28

Március 2-án vette kezdetét a harmadik, hátrányos helyzetű nőknek szervezett ingyenes szakképzési tanfolyam a nagyváradi Caritas Catolica szervezésében. A most elinduló bébiszitter-tanfolyamon huszonnyolcan vehetnek részt térítésmentesen – adja hírül a Caritas.


A kurzus megnyitóján Rajna József Caritas-elnök és Nagy Hortenzia projektmenedzser ezúttal huszonnyolc leendő bébiszittert köszönthetett, akik a tanfolyam végeztével az Európai Unió minden tagállamában elismert oklevelet kapnak majd. A térítésmentes képzés a „Partnerség a munkaerőpiaci esélyegyenlőségért” elnevezésű projekt keretében zajlik, uniós támogatással.

A tanfolyamra nagy volt a túljelentkezés – mondta el Nagy Hortenzia projektmenedzser. Hozzátette: eredetileg negyvenen jelezték részvételi szándékukat, később huszonnyolcan vitték végig a jelentkezési és szerződéskötési folyamatot. Ez a szám azonban még így is túlhaladja a projekt keretében támogatott helyek számát.

„Ez azt jelenti, hogy mind a huszonnyolc résztvevő ingyenesen végezheti el a tanfolyamot, a projekt keretében azonban csak húsz személynek téríthetjük meg a szállítási költségeit, és ugyanennyien kaphatnak díjmentesen meleg ebédet a kurzus idején” – jegyezte meg a projektmenedzser. Elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a városiak szívesen lemondanak ezekről a juttatásokról a faluról, illetve a megyeszékhely peremterületeiről érkezők javára.


A tanfolyam 360 órás, napi nyolc órában, délután 2-től este 10-ig tart majd hétköznaponként. A résztvevők az első három hétben elméleti képzést kapnak, majd a Szent László Óvodában gyakorlatoznak kisebb, három-négy fős csoportokban.

Az elméleti képzés során a gyermekek gondozásáról, ápolásáról, integrációjáról tanulnak a résztvevők, oly módon, hogy a csecsemőktől a nagyobb gyermekekig minden korcsoportot el tudjanak látni. Tanulni fognak még a kommunikációról, a gyerekek jogairól és a vonatkozó törvényes keretekről is – nyilatkozta Varga Zita, a tanfolyam egyik oktatója.

A projekt keretében legközelebb ötven, elsősorban nonprofit szervezeteknél dolgozó nő részére tart hatnapos karrierépítési képzést a Caritas Catolica március elején, majd a hónap végén indul az idősgondozói képzés első csoportja.

Fotó: Caritas Catolica

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria