Beer Miklós volt az Apor Vilmos Katolikus Főiskola műhelyének vendége

Hazai – 2017. november 12., vasárnap | 13:01

A Szocped Café rendezvény vendégeként Beer Miklóst, a Váci Egyházmegye püspökét köszönthették és kérdezhették október 26-án az Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanárai és diákjai. A moderátor Báder Iván, a főiskola oktatója volt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A főiskolán működő Szociálpedagógiai Műhely a szociálpedagógia elméleti, módszertani, oktatási és gyakorlati problémáinak elemzésére, a szakmai identitás megerősítésére és a főiskolán zajló szociálpedagógus-képzés tudatos fejlesztésére törekszik. A Szocped Café e műhelynek azon része, ahol kötetlenül beszélgethetnek szakemberekkel a főiskolások, és ahová általában szociális területen dolgozó előadókat, beszélgető partnereket hívnak a szervezők.

A Beer Miklóssal folytatott beszélgetés során olyan témákat érintettek, mint a demográfiai problémák, a gyermekvállalás, az élet kezdetének és végének kérdésköre az Egyház szemszögéből, az Egyház szerepe a cigányság társadalmi felzárkóztatásában, a szegregáció kérdése az oktatásban, a hajléktalanok segítése, az ökumenikus szemléletmód és az Egyház megújulása.

A főpásztor válaszaiban az embertársaink iránti szeretetet, az elfogadást hangsúlyozta, kitért arra, hogy a demográfiai kérdés megoldásában nem lehet önző, elkényelmesedett a nemzetünk, a gyermekáldást mindenkor ajándéknak kell tekinteni, az élet kezdete és vége pedig az Úristen titka, abba az ember nem avatkozhat bele. Elmondta azt a már sokszor emlegetett álmát is, hogy minden jobb módban élő család patronáljon egy szegényebb családot, embert; ez a fajta közelség és megismerés segíthetné az előítéletek feloldódását, egymás, embertársaink elfogadását és a keresztényi szeretetet.

A találkozó során többen gratuláltak a püspöknek a pozsonyi Szent Erzsébet Egészségügyi és Szociális Munkás Főiskola által adományozott díszdoktori címhez, amelyet kimagasló szociális tevékenysége és példaértékű szociális érzékenysége elismeréseként kapott Beer Miklós, aki reményét fejezte ki, hogy a közeljövőben a két katolikus intézmény – a pozsonyi és a váci főiskola – kölcsönösen megismerheti egymást és együttműködés épülhet ki közöttük a keresztény értékrenden alapuló célok elérése érdekében.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria