Befejeződött a pozsonyi magyar szabadegyetem második akadémiai éve

Külhoni – 2017. június 13., kedd | 16:11

Immár a második tanév zárult a pozsonyi magyar szabadegyetemen, ahol a teológia, az egyháztörténelem, a lelkiség és a filozófia témaköréből hallhattak értékes előadásokat a hallgatók a havonta egy alkalommal, szombatonként megtartott tanulmányi napok során.

A pozsonyi érdeklődőkön kívül sokan voltak, akik a környékbeli településekről jártak az előadás-sorozatra.

A pozsonyi magyar katolikus közösség, amely minden korosztály számára – a legkisebbektől az idősekig – igyekszik értékes programokat kínálni, szívügyének tekinti a felnőttek hittani ismereteinek elmélyítését és bővítését is, ezért buzdította Molnár Tamás lelkipásztor a híveket, hogy mind többen éljenek ezzel az anyanyelvi továbbképzési lehetőséggel.

A magyar nyelvű szabadegyetemet a Nagyszombati Egyetem pozsonyi székhelyű teológiai kara a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolával együttműködve indította el a 2015/16-os tanévben. Mind az első, mind a második év során nagy érdeklődés kísérte a Budapestről érkező vendégtanárok előadásait.

Az egyik nyugdíjas hallgató, Soltó György Vágsellyéről járt mindkét évben a pozsonyi szabadegyetemre. Elmondása szerint jobban megismerte az Egyház történelmét, gyakrabban olvassa a Bibliát és egyéb katolikus könyveket. „Az elmúlt évben az Eucharisztiáról szóló előadás tetszett a legjobban, azóta a csengetéstől a kivonulásig másképpen tekintek a szentmisére” – mondta.

A pozsonyi Kirschhofer Bernadett szintén elismerően nyilatkozott a szabadegyetemről: „Nagyon tetszettek az előadások, ajánlanám a fiatalabb korosztálynak is, főleg a fiatal szülőknek.” Kiemelte, hogy az erkölcsteológiai előadások konkrétan rámutattak a mai kor kihívásaira, és egyben megoldásokat is kínáltak.

„A Szabadegyetem nagyon sokat adott nekem, minden évben szeretnék jelentkezni. Újra elkezdtem rendszeresen olvasni a Bibliát. Várnai Jakab és Papp Miklós előadásai nagyban inspiráltak. Sokat beszélek az előadások tartalmáról otthon és a munkahelyemen is” – foglalta össze tapasztalatait Zsitva Erzsébet Pozsonyból.


Forrás és fotó: Pozsonyikatolikusok.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria