Befejeződött Cserháti Ferenc püspök ausztráliai lelkipásztori útja

Külhoni – 2018. november 15., csütörtök | 15:53

Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök ausztráliai lelkipásztori útja során november 10. és 13. között a sydney-i magyar közösséggel ünnepelt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Cserháti Ferenc püspök elsőként a Sydney egyik külvárosában, Ashfieldben található Mindszenty Otthonban mutatott be szentmisét a Szent Erzsébet Karitász Társaság vezetősége körében és a katolikus családok közösségében. A karitászotthont maga Mindszenty József áldotta meg 1974-ben. A szentmise kezdetén Gerecs Károly, a társaság elnöke köszöntötte a püspököt és a híveket, kifejezve örömét, hogy a püspök immár harmadik alkalommal látogatja meg a Sydney-ben élő magyarokat. A szentmisét követően ünnepi fogadást és szeretetvendégséget tartottak a karitászotthonban, a „családi est” keretében, kulturális programmal egybekötve.

A sydney-i látogatás csúcspontjaként, az évközi 32. vasárnap megünneplésére a Szent Erzsébet Otthonban gyűltek össze a helyi magyarok. Cserháti Ferencet Hollai Anna, a Sydney-ben élő magyar katolikusok egyházközségének vezetője köszöntötte. A szentmisén koncelebrált az Ausztráliában született Szondi Jenő, a Szent Erzsébet Otthon lelkésze.

Szentbeszédében a püspök a két bibliai szegény, a sareptai és a jeruzsálemi özvegyasszony őszinte vallásosságáról és az írástudók, a vallási vezetők színlelt, farizeusi magatartásáról elmélkedett a napi szentírási olvasmányok alapján. Kiemelte, hogy Jézus tanítása mindig általános érvényű, és mindenkinek szól. Jézus kritikája korának vallási vezetőiről ma is lelkiismeret-vizsgálatra szólítja az igehirdetőket, a nevelőket, a tanítókat épp úgy, mint az Egyház minden tagját. Az őszinte vallásosság mindenkit egyformán kötelez.

Ma jóleső érzés tölt el minket, hogy Jézus elítélte a képmutató farizeusokat, és felmagasztalta az Istenre hagyatkozó szegény özvegyet – folytatta Cserháti püspök. – A mai képmutatók beazonosításával sem lehet különösebb gondunk, rögtön másokra, a mai tanítókra, az egyházi vezetőkre és a nevelőkre gondolunk, és hamar megfeledkezünk arról, hogy akár saját magunk is a színlelő írástudók, farizeusok közé tartozhatunk. Vagy talán mi magunk mentesek lennénk a farizeusokra jellemző magatartásformáktól: a hiúság, az anyagiasság, a külsőséges vallásosság kísértéseitől? Vagy talán nem fenyeget minket is a veszély, hogy a vallásosságot színlelő írástudók és farizeusok szintjére süllyedünk? – figyelmeztetett a szónok. – A szegény özvegy magatartása megkérdőjelezi „igaznak” vélt jámborságunk, imánk, istentiszteletünk, olykor még szeretetszolgálatunk őszinteségét is. Őszinte vallásosságunk felülvizsgálatra serkent.

Krisztus evangéliumi tanítása őszinte és igaz vallásosságot kíván, lélekben és igazságban, amint ezt Jézus sürgette – hangsúlyozta Cserháti Ferenc, majd a szentmise végén átadta az Ausztráliában élő magyar hívek számára Erdő Péter bíboros, prímás meghívását a 2020-ban Budapesten megrendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.


A szentmisét követően a Délvidéki Magyarok Szövetségének házában rendezték meg az úgynevezett „katolikus ebédet”. Évente egy alkalommal itt gyűlnek össze a Sydney-ben élő katolikus magyar hívek, hogy közösségi és kulturális programokkal ünnepeljék meg eggyé tartozásukat, és ily módon is megéljék a közösség megtartó erejét. Az ebédet követően versek, énekek, valamint előadások hangzottak el. Cserháti püspök ünnepi beszédében ezt a küldetést bízta az Ausztráliában élő magyarokra: tartsák meg a hitet, erényes élettel szolgáljanak, és tartsanak össze – így szerezzenek maguknak jó hírnevet. „Bárcsak ujjal mutogatnának rátok is, mint az őskeresztényekre: »Nézzetek, ezek a sydney-i magyarok mennyire szeretik egymást!«” – fogalmazott a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök, aki a nap során sokakkal találkozott személyesen, és hosszasan elbeszélgetett a hívekkel.


November 12-én Cserháti Ferenc Mary MacKillop, az első ausztrál szent és rendalapító Észak-Sydney-ben található sírjához zarándokolt. Az emlékére létrehozott zarándokközpontot és múzeumot a szent által alapított Szent József-rend nővérei vezetik. Mary MacKillop a 19. század második felében a szegények és elnyomottak szolgálatának szentelte életét, II. János Pál pápa avatta boldoggá 1995-ben, a 2008-as ifjúsági világtalálkozó alkalmával XVI. Benedek pápa is imádkozott a sírjánál, majd 2010 októberében szentté avatta Rómában, a Szent Péter téren.

Másnap Cserháti püspök Vincent Long OFM parramattai püspökkel találkozott, majd felkereste Anthony Fisher OP érseket, Sydney főpásztorát, akivel a helyi magyarok jelenlegi és jövőbeli lelkipásztori ellátásáról tárgyalt.

A látogatás utolsó napján a püspök a Szent Erzsébet Otthon lakói számára celebrált szentmisét, melynek során ünnepélyesen kiszolgáltatta a betegek szentségét az intézmény mintegy ötven lakójának.

Ebben a szentmisében a szentségi jelek által találkozunk az üdvözítő és szabadító Istennel, elesett emberi természetünk legkiválóbb és legfőbb orvosával, a betegek igazi gyógyítójával, az orvosok orvosával, aki az örök élet reményében minden embert elvezet a testi-lelki gyengeségekből és betegségekből a teljesen egészséges életre, Krisztussal – fogalmazott Cserháti Ferenc. Elmondta azt is, hogy a pap kézrátétele által Jézus teszi ránk a kezét, ad új reményt és új életerőt. Ez a papi kézrátétel a betegek szentségével Isten erejét közvetíti a gyenge és esendő ember számára. Az olajjal való megkenés szertartása pedig egy olyan gesztus, „nonverbális kommunikáció”, amely Isten közelségét jelzi és közvetíti.

A püspök találkozott a református egyház helyi vezetőjével, Péterfy Kund lelkésszel és a sydney-i magyar konzullal, Fráter Olivérrel is.

Szöveg és fotó: Reményi Tamás, Körösi Csoma Program

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria