Békeharangra gyűjtenek Máriapócson

Hazai – 2014. október 31., péntek | 16:38

A Máriapócsi Nemzeti Kegyhely nagy terve, hogy a zarándokhely 300. „születésnapját” 2015 augusztusában új haranggal ünnepeljék. A görögkatolikus nemzeti kegyhely ennek érdekében gyűjtést indított – tájékoztat a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapja.

Máriapócson 1715. augusztus 1-jén az onnan Bécsbe szállított kegykép másolata csodálatos módon – az eredetihez hasonlóan – könnyezni kezdett. Ettől kezdve mind a mai napig zarándokok sokasága látogat a nyírségi településre, ami miatt ezt a rendkívüli eseményt tekintik a kegyhely „születésnapjának”. A 300. évfordulóról  méltóképpen kívánnak megemlékezni 2015-ben, többek között egy 15 mázsás harangot is szeretnénk elhelyezni a bazilika üresen álló tornyában.

Az egykori, 1910-ben készített, Mária névre keresztelt harangot az I. világháborúban vitték el a toronyból. Súlya több mint 23 mázsa volt. Mivel az a háborúban olvadt el, most az új harangba egy ágyúdarabot is terveznek beöntetni. Így adja ez az ágyúból visszaöntött harang a békesség hangját majd Máriapócson. A kegyhely  fenntartói a békeharang megszólalásához kérik a testvérek segítségét. Természetesen nem kizárólag görögkatolikus támogatókra számítanak, hanem minden jó szándékú emberre, akik szeretik Máriapócsot, akik szeretik a békét, és szeretnének tenni is érte. A harang teljes költsége: 14 millió Ft.

A kegyhely honlapján a mai naptól fogva látható lesz a harang, ami egyelőre csak üresen kong. Minden beérkező adomány virtuálisan egyenesen belefolyik majd a harangtestbe, így a weboldalon nyomon lehet követni, hogy mekkora összegre van még szükség. Akik szeretnék, azoknak a nevét és adományának összegét is feltüntetik. Az erre vonatkozó engedélyt külön jelezni kell az adomány befizetésekor.

Előre is köszönik a szegény asszonyok két-két fillérjét és a nagyobb adományokat is.

A harang megszólalását a következő számlaszámon lehet támogatni: 11100702-18805350-36000001 (CIB), de kérésre csekket is küldenek.

Elérhetőségek:
Máriapócsi kegytemplom
4326 Máriapócs, Kossuth tér 25.
Tel.: +36/42/385-142
E-mail: pocskegyhely@gmail.com

Fotó: Hajdúdorogi Egyházmegye

Magyar Kurír