Békesség nektek! – Kortárs alkotók keresztény témákat feldolgozó művei a Vigadóban

Kultúra – 2017. június 10., szombat | 15:14

Június 9-én, pénteken „Békesség nektek!” címmel a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének válogatott anyagát bemutató kiállítás nyílt a Vigadó Galériában.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A tárlatot megnyitó rendezvényen Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, valamint Mák Kornél, Kecskemét város alpolgármestere mondott köszöntőt, a kiállítást ifj. Gyergyádesz László, a gyűjtemény vezetője nyitotta meg.

A kiállításmegnyitón Fekete György elmondta: a százhatvan éves épület méltó helyszínt biztosít a jelenlegi, tematikájában a kereszténység alapvető motívumaiból merítő műveket bemutató tárlatnak. Kiemelte, a művészek különleges képességet kaptak az Úrtól, amely által bekapcsolódhatnak az isteni teremtés folyamatába. Ezután a Magyar Művészeti Akadémia elnöke Kalkuttai Szent Teréz Himnusz az élethez című versét olvasta fel, párhuzamot vonva annak tartalma és a szakrális művészet között. Fekete György köszönetet mondott a Vigadó Galériájában kiállító művészeknek, hangsúlyozva, hogy műveik által megerősítik a látogatót a hitben, abban, hogy nem véletlenül születtünk a világra.

Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere köszöntőjében a kiállítás címéül választott krisztusi megszólításból (vö. Lk 24, 36; Jn 20, 19; 21; 26) indult ki, felhívva a figyelmet a tanítványok örömére Jézus föltámadás utáni köszöntése után, illetve a „Ne féljetek!” jézusi felszólításra. Kifejtette, a kiállítás anyagát szemlélve, abból az evangéliumokban leírt „krisztusi béke” sugárzik. Beszédének végén a kiállító művészeit méltatta, majd köszönetet mondott a gyűjtemény vezetőjének, ifj. Gyergyádesz Lászlónak a tárlat létrehozásáért.

Ifj. Gyergyádesz László művészettörténész beszédében kifejtette: legfontosabb feladata a kortársak számára is élővé tenni a gyűjteményt az általa szervezett kiállításokon keresztül, majd hangsúlyozta, hogy gyűjtési tevékenységében nem törekszik a műfaji és tematikus korlátok szoros követésére, amely lehetővé teszi a kecskeméti kortárs keresztény gyűjtemény egyedülálló diverzitását. A gyűjtemény vezetője felhívta a figyelmet a kiállítás alkalmával megjelent katalógusra, megköszönve a megnyitón jelenlévő művészek munkáját.

Kérdésünkre ifj. Gyergyádesz László elmondta, a Vigadóban való kiállítás lehetőségét Fekete Györgytől kapták, aki a biennálék régi támogatójaként meghívta a kecskeméti múzeumot. A kiállítás címét Tóth Csaba 2016-os festményétől kölcsönözték, amely a húsvét utáni időszakra irányítja a figyelmet, és amely a gyűjtemény egyik legfrissebb darabja. A gyűjtemény vezetője elmondta, hogy a 2002 óta megrendezett keresztény biennálék mindig egy tematikához kapcsolódnak, azonban a jelenlegi tárlat nem egy motívum mentén került megrendezésre, hanem sokkal inkább ízelítőt kíván adni a kecskeméti gyűjteményből, amely jelenleg négyszáz alkotást tudhat magáénak. A korábbi biennálék tematikájával kapcsolatban Gyergyádesz László megosztotta, hogy a látogatók számára sokszor segítséget jelent a címben kiemelt téma, mint ahogyan például a 2013-as kecskeméti biennálé „angyal” motívmára fókuszáló tárlat is mutatta. 

A Móra Ferenc-díjas muzeológus a gyűjteménnyel kapcsolatban hangsúlyozta továbbá, hogy nem szorítkoznak kizárólag egy terület, azaz a keresztény-, vallásos-, szakrális-, egyházi- és liturgikus művészet kizárólagos gyűjtésére és bemutatására, hanem az adott lehetőségek közül a legszélesebb kört érintő területet, a biennálé címében is megjelenített keresztény tematikát választották. 

A kecskeméti gyűjtemény műfaji gazdagságából kifolyólag, amely egyedülálló az országban, a Vigadóban egyaránt láthatunk textilművészeti, festészeti, zománcművészeti, grafikai és szobrászati alkotásokat, sőt a kollekció a művészeti irányzatokat tekintve is meglehetősen heterogén. Gyergyádesz László szerint megfigyelhető a különböző felekezetekkel, egyházakkal való párbeszédbe lépés nehézsége is, hiszen a liturgikus funkció mellett sok keresztény témát feldolgozó, bemutató alkotás nem kerülhet be a templomokba: ezért, ahogyan a gyűjtemény vezetője hangsúlyozta, fontos feladatának tartja a közvetítést az egyházi intézmények és az alkotók között. Egyben reményét fejezte ki, hogy a július 23-ig megtekinthető tárlatot minél több, a Katolikus Egyházhoz kötődő hívő és lelkipásztor fogja megtekinteni.

Gyergyádesz László a művészetről mint a párbeszéd lehetőségéről szólva megosztotta, hogy a keresztény ikonográfiai biennálék éppen arra mutatnak rá, hogy minden kor embere nyitott a spiritualitásra, amely felé a művészet is utat nyithat. A mai, szekularizált világban, ahol a vallás különböző pótlékai lepik el a társadalmat, az európai keresztény hagyományok elmosódóban vannak. A művészet ugyanakkor segíthet kapcsolódni a sokszor elfelejtett hit világához. 

A művészettörténész elárulta, hogy a kilencedik ikonográfiai biennálé az ötszáz éve született Hieronymus Bosch művészetéhez szeretne kapcsolódni, tematikusan pedig (utalva A hét főbűn, a madridi Pradóban látható festményén keresztül) a bűnöket állítják majd a középpontba.

A megnyitón Réman Zsófia fuvolaművész előadásában hangzott el Johann Sebastian Bach a-moll partitájának 1. tétele, valamint André Jolivet francia zeneszerző Öt spirituális varázsának 4., A lét egységéért a világgal című tétele.

Békesség nektek! – Kortárs Keresztény Művészeti Gyűjtemény Kecskeméten – Válogatás a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményéből

Vigadó Galéria, 2017. június 10. – július 23.

Fotó: Lambert Attila

Várkonyi Borbála/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria