Bemutatkozik a főváros egyetlen görögkatolikus óvodája

Nézőpont – 2020. január 30., csütörtök | 12:43

Kocsis Fülöp érsek-metropolita célja a fővárosi görögkatolikusság megerősítése, és ennek egyik alappillére az oktatási rendszer bővítése. Tavaly nyílt meg az Örömhírvétel Görögkatolikus Óvoda Budapesten, a VIII. kerületben, a Bezerédi utcában, ahova természetesen minden, a keresztény nevelési elveket valló szülő gyermekét várják. Nem feltétel, hogy a család görögkatolikus legyen.

A Hajdúdorogi Főegyházmegye legújabb oktatási intézménye 2019 szeptemberében nyitotta meg kapuit, és mivel az óvodák jelentkezési határideje után vált csak biztossá, hogy elindulhat a működése, az első szeptembert mindössze három gyermekkel kezdték. A jónak azonban hamar híre megy, így alig pár hónap alatt megháromszorozódott a gyermekek száma az intézményben, és a következő szeptembertől szinte biztosan a normálhoz közeli csoportlétszámmal fog majd működni az óvoda.

A cél egy meghitt, családias, szeretetteljes légkört biztosító intézmény létrehozása volt, amit áthat a keresztény szellemiség, a hitre nevelés, a gyermekek életkori sajátosságaihoz igazodó magas színvonalú nevelő-oktató munka.

Dudás-Marx Anna egyike az első szülőknek, akik ide íratták be a gyereküket. Lelkesen mesélte, hogy a kis létszám miatt olyan helyzeti előnyben vannak, mintha a gyerekek egy nehezen megfizethető magánoviba járnának; sok figyelem jut a kicsikre.

„Mi mindenképp’ olyan ovit kerestünk, ahol nemcsak megőrzik a gyerekünket, hanem az otthoni nevelésünket is támogatják – mondta Anna, aki elsőszülött gyermekét járatja az Örömhírvétel oviba. – Bár mi a 11. kerületben lakunk, a 4-es metróval hamarabb bejutunk ide, mintha a kerület távolabbi pontjára akarnánk busszal eljutni.”

„Az első találkozás nagyon megerősítő volt itt a számunkra – tette hozzá. – Azonnal biztonságban éreztük magunkat, rögtön olyan bizalom alakult ki, hogy nem volt kérdés, hogy jó helyük lesz a gyerekeinknek.”

Anna kiemelte, hogy nagyon szeretik az óvónénik által vezetett kreatív programokat. A kis létszám miatt aktív a szülői közösség is, ezt a jó gyakorlatot mindenképp szeretnék megőrizni a létszám növekedésével is. Karácsonykor szülők és gyerekek összegyűltek, és interaktív módon idézték fel a Jézus születése körüli történéseket. De majdnem minden hónapban adódik alkalom arra, hogy a gyerekekkel együtt a szülők is találkozzanak, kézműveskedjenek vagy együtt játsszanak – erre néha a felnőtteknek is szükségük van – , és közben átbeszéljék az aktuális történéseket.

Kolláth Ágnes, az óvoda vezetője viszi részben a mostani csoportot. „Minden héten egyszer kimozdulunk a gyerekekkel valahova – mondta. – Általában kulturális programokat szervezünk, vagy a természetbe kirándulunk. A bent töltött időt is próbáljuk színessé varázsolni, igyekszünk sokat kézműveskedni a gyerekekkel, és nem titkolt célunk a hagyományőrzés: a régi magyar mesterségek, szabadidős tevékenységek közül a szövés és a fonás rejtelmeibe bevezetni a legkisebbeket.”

A lelkivezetés nemcsak a gyerekeknek, hanem a pedagógusoknak is fontos, ebben Káplár Márton atya van az intézmény segítségére, akit a gyerekek is nagyon kedvelnek.

Az intézményt bemutató riport teljes terjedelmében ITT olvasható.

Szerveznek „ovicsalogató” napokat, amikor az érdeklődők bepillanthatnak az óvodai életbe, de számos információ lehet szerezni az óvoda honlapján és Facebook-oldalán.

A legközelebbi ovicsalogató alkalmak február 13-án és 27-én lesznek; a nyitott foglalkozásokat 15 és 17 óra között tartják.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Hekler Melinda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria