Bemutatkoznak a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új diakónusai

Nézőpont – 2019. június 27., csütörtök | 18:43

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök június 22-én a debreceni Szent Anna-székesegyházban diakónussá szentelte Máté Péter és Szidor János akolitusokat. Az alábbi cikkben őket mutatjuk be.

Máté Péter diakónus 1996. január 2-án született Nyíregyházán. Jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszabon él szüleivel. Egy bátyja van, aki már megházasodott. Tanulmányait a helyi általános iskolában kezdte; a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban érettségizett. Vallásos családból származik, általános iskolás kora óta ministrál.

A papi hivatását a 8. osztály befejeztével kezdte felismerni, ám ekkor még nem mondott határozott igent Isten hívására. A gimnáziumot elkezdve sok ötlet fogalmazódott meg benne a továbbtanulással kapcsolatban. Főleg a történelem, az irodalom és a hittan érdekelte. Később azonban a lelkigyakorlatok, elmélkedések által egyre inkább a papi hivatás gondolata mélyült el benne. Érdekelte a papi és kispapi élet, Isten és az emberek szolgálata, az örömhír hirdetése.

2013 augusztusában részt vett egy hivatástisztázó lelkigyakorlaton, mely nagy hatással volt rá. Itt tisztázódott benne a papi hivatás, ekkor tudta határozottan kimondani az igent Isten hívására. A gimnázium utolsó évében elköteleződése Isten felé egyre csak erősödött, ezért döntött úgy, hogy tanulmányait az Egri Érseki Papnevelő Intézetben folytatja, amely úton családjától, az ismerős atyáktól, barátaitól sok bátorítást, támogatást kapott.

*

Szidor János diakónus 1996-ban született, Mezőladányból származik, két testvére van. A szomszéd lány ösztönzésére kezdett el járni vasárnaponként szentmisére. Szülei nem voltak túlzottan vallásosak, sőt még vasárnapi keresztényeknek sem lehetett őket mondani – persze azóta ez már másképp van. A szomszéd lány kellett ahhoz, hogy megismerje Istent – vallja Szidor János, majd az oltár körüli szolgálatban megtapasztalta az Úr közelségét. Sokszor hallotta a helyi öregektől azt a bizonyos mondatot: „Olyan jól nézel ki az oltár mellett, nem akarsz pap lenni?” Persze akkor még mit sem sejtett az egészről, nem tudta hová tenni ezt a kérdést, ezért nem is foglalkozott vele. Újkenézbe járt általános iskolába; középiskolai tanulmányait a kisvárdai Szent László-iskolaközpontban végezte informatika tagozaton.

Középiskolás évei alatt jött újra elő a papság gondolata. Beszélt erről a plébánosával, Németh Jánossal, aki elmagyarázta neki, mivel jár ez az életforma. Hivatása fejlődéséhez, kialakulásához hozzájárult az otthoni vallásos környezet és az iskolában tapasztalt vallásos lelkület a nevelők részéről. Többször végiggondolta magában, milyen hivatás lenne az, amelyet teljes szívből tudna követni. Így jutott el arra a döntésre, hogy a papi hivatást válassza, és igent mondjon Isten hívására.

Mátészalkán találkozott Bosák Nándor korábbi megyéspüspökkel, ott beszélgetett vele először elhatározásáról. Ez a találkozás nagy hatással volt rá, úgy érezte, tőle is megerősítést kapott abban, hogy Isten valóban ezt az utat szánja neki.

„Visszatekintve az elmúlt évekre bátran merem mondani, hogy biztos a hivatásom, Isten valóban erre a szolgálatra hívott. Akármilyen nehézség is ért eddigi életem során, és még fog is érni hátralévő életemben, tudom, hogy Ő mindig mellettem van, és segít engem” — fogalmazott Szidor János diakónus.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria