Bemutatkoznak: a szociális testvérek – KÉPGALÉRIÁVAL

Megszentelt élet – 2015. február 28., szombat | 13:02

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.


KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

A Szociális Testvérek Társasága (Societas Sororum Socialium, SSS) magyar alapítású, pápai jogú apostoli élet társasága. A Társaság 1923. május 12-én Budapesten alakult meg, Slachta Margit vezetésével. Az alapító testvérek létszáma 30 körül volt.

A Társaság a nagy nincstelenség, anyagi alapok hiánya ellenére gyors fejlődésnek indult, 20 év múlva már több mint 300 tagot számlált. A testvérek a háború idején bekapcsolódtak az üldözöttek mentésébe, majd a szerzetesrendek feloszlatásának évtizedeiben az illegalitásba kényszerülve folytatták Szentlélektől kapott küldetésüket. Így a fiatalok felvétele, képzése az alakulás óta töretlenül folytatódott.

Időközben a kaliforniai és kanadai letelepedés autonóm intézménnyé vált, és a világ több országában elterjedt.

Jelenleg a Társaság Budapest-központú ága jelen van még Romániában, Szlovákiában, az USA-ban és Kubában. A létszám Magyarországon 83 fő, a testvérek 10 házban, jobbára kis (3-5 fős) közösségekben, illetve egyedül élnek, kis égő mécsesként hordozzák a karizma tüzét ott és oda, ahová Isten állította őket.

A közösség karizmája, küldetése

A Társaság arra hivatott, hogy az Úristen megszentelő szeretetét tükrözze. Ezért lelki élete bencés alapokon álló, modern formában megjelenő Szentlelkes élet.
„A szociális bajok oka a léleknélküliség. A szociális reformokat csak akkor tudjuk igazában végrehajtani, ha lélekkel telik el a társadalom, vagyis ha a szociális nyomor oka, a léleknélküliség megszűnik. Mi szociális és szentlelkes Társaság vagyunk, amely azért dolgozik, hogy a lélek, amely eltávolodott a világból, kegyeskedjék újra visszajönni.” (Margit tv.)

Magyarországi tevékenység

A Társaság hivatásos és képzett testvéreket küld az Egyház és a társadalom azon ínségeinek enyhítésére, melyeket a mindenkori történelem, a mindennapi élet állít elénk. Szemünk előtt tartjuk az Egyház útmutatásait és a testvérek képességeit, figyelünk az idők jeleire.

Saját intézményeink nincsenek, szabadok szeretnénk maradni a Szentlélek indításaira. Sajátosan fontos szolgálatunkban a prevenció, és a bajok gyökeres orvoslása.

Különös figyelmet fordítunk a lelki-szellemi rászorulókra, de ugyanúgy a szociális ínség többi területére. A legegyszerűbb karitatív munkától a magas szintű társadalmi szolgálatokig sok területen tevékenykedünk.

Jövő, kihívások, tervek

Reménnyel tekintünk a jövőre: ennek alapja szerető Istenünk hűsége, akinek kezében van a történelem és minden egyes ember sorsa. A kihívás mindig az, hogy megmaradjunk a természetfeletti síkon, és szolgálataink imádságból fakadjanak.

Merész és hosszú távú tervünk „a társadalom regenerálása” a Szentlélekkel. (Margit tv.) Konkrétabban: elsegíteni az embereket az élő Istennel való találkozásra, biztos irányt mutatni az értékvesztett, romboló ideológiák közepette, fókuszálni a családra, odafordulni a peremvidékek felé.

Programok a megszentelt élet évében

A megszentelt élet évében örömmel veszünk részt a közös szerzetesi programokban, de saját programjaink is lesznek.

Néhány ezek közül: várandós kismamák számára tartunk lelkinapot, fiatal lányoknak vezetünk személyesen kísért lelkigyakorlatot, Sára testvér imaestet szervezünk.

„Az Élet iskolája” címmel Szent Benedek „szemináriumot” indítunk, hogy Európa fővédőszentjének most is aktuális eligazításaival megtámogassuk mindazokat, akik a mai világban keresnek fogódzópontot. Akik pedig családi nehézségekkel küzdenek, azok számára ajánljuk „Családi Gubancbogozó” kurzusunkat.

Mindezekről folyamatos tájékoztatást adunk honlapunkon is: www.szocialistestverek.hu

Szociális Testvérek Társasága


Kapcsolódó fotógaléria

FogadalomtételA fogadalaom megújítása.a magyar közösséga hátrányos helyzetben élőkérta legkisebbek mellettaz idősek melletta sérültekérta gyerekekérta betegekértszerte a világbana művészettel a világban, a világérta művészettel a világban, a világérta művészettel a világban, a világértaz idős, beteg emberekértaz emberi méltóság védelme minden fórumonaz emberi méltóság védelme minden fórumonaz emberi méltóság védelme minden fórumonközösségünk a szeretet tűzhelyebenedeki lelkiségtestvéri szeretetközös munkajátékútra készen