Bemutatkozott a mátészalkai „Sakkpalota”

Hazai – 2016. április 6., szerda | 13:25

„Várunk a Sakkpalotába!” címmel mutatták be április 1-jén a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskolában az intézmény képességfejlesztő sakkprogramját.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

29 intézményből 92 vendég nyerhetett betekintést a sakk mint oktatási módszer alkalmazásának lehetőségeibe taneszköz- és tankönyvbemutatón, előadásokon, bemutatóórákon keresztül.

Hanusi Péter, Mátészalka város polgármestere köszöntőbeszédében megfogalmazta, az ilyen típusú kiváló kezdeményezések nemcsak az adott iskolának jelentenek szakmai sikert, hanem az egész város szellemi tőkéjét gyarapítják.

A népszerűsítő módszertani rendezvény díszvendége Polgár Judit nemzetközi sakknagymester volt, aki a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási program elindítója és irányítója. Előadásában szólt a program indításának körülményeiről és a jelenlegi működés kereteiről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sakkjáték elsajátítása hihetetlenül hatékony eszköz a logikus, kreatív gondolkodás fejlesztésére, ami bármely tantárgy tanítási módszertanába beépíthető.

Dienes Béla, az iskola igazgatója előadásában kitért arra, hogyan került látókörükbe a kezdeményezés, mit tettek az intézmény vezetői és a pedagógusok a Sakkpalota program bevezetése és sikeres működtetése érdekében, illetve milyen hatással volt az iskola képzési rendszerének bővítésére ez az innováció. Az igazgató előadásához kapcsolódott Horváth József mérésértékelési szakértő tájékoztatója, a szakértő egy kontrollcsoport és a Széchenyi-iskola tanulóinak méréseredményein keresztül mutatta be, hogy a „sakkpalotás” gyerekek teljesítményében milyen mértékű fejlődés tapasztalható.

A szakmai délelőtt legnagyobb érdeklődésre számot tartó részét azok a mikrotanítások jelentették, amelyeken a pedagógusok – Izsóné Kicsák Éva, Pállné Kiss Andrea és Stelénné Sárközi Edit – bemutatták az érdeklődőknek, hogyan építhetők be a képességfejlesztő sakkprogram módszerei a matematika és az idegen nyelvek oktatási folyamatába alsó tagozaton.

A tanulók számára a legnagyobb élményt az jelentette, hogy Polgár Judit szimultán partit játszott három gyerekcsapattal. Meglepetés nem született, hiszen mindhárom partit természetesen a nagymester nyerte, aki ellátta néhány tanáccsal a jövő sakkozóit. A találkozó végén alkalom nyílt közös fotózásra is.

A bemutatónap vendégei közül többen megfogalmazták, hogy az intézményben megvalósított táblajátékoktatással együtt a Sakkpalota programot érdemes lenne a saját iskolájukban is meghonosítani.

A szakmai program moderátora Soltész Katalin igazgatóhelyettes volt.

Forrás: Kapturné Bíró Beáta/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Juhász Eszter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria