Bemutatkozott Szamosújváron Kovács Gergely örmény kormányzó

Külhoni – 2021. január 25., hétfő | 16:47

Az új kormányzó a koronavírus-járvány miatt szeptemberi kinevezése óta nem tudott személyesen megjelenni és bemutatkozni Szamosújváron. Erre a látogatásra január 24-én kerülhetett sor.

Ferenc pápa 2020. szeptember 2-i hatállyal fogadta el Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek lemondását a Romániai Katolikus Örmények Ordinátusának vezetéséről, és ugyanekkor nevezte ki Kovács Gergely gyulafehérvári érseket örmény apostoli kormányzóvá, ad nutum Sanctae Sedis – a Szentszék szolgálatára megjelöléssel.

Szamosújváron a végéhez közeledik az egykori ferences templom két éve tartó felújítása, ez idő alatt a katolikus hívek mindannyian az örmény katolikus székesegyházban gyűltek és gyűlnek össze szentmisére. A jelenlegi beosztás szerint minden hónap negyedik vasárnapján tartanak örmény rítusú szentmisét – ismertette Küsmődi Attila plébániai kormányzó, aki Szakács Endre örmény katolikus plébános mellett maga is mutathat be liturgikus szolgálatot mindkét rítusban.

A koronavírus-járvány miatt elmaradt, tavaly szeptember végére tervezett kormányzói látogatásra január 24-én került sor. Délelőtt 10 órakor a Szamosújvár főterén álló impozáns örmény katolikus katedrális fogadta a szentmisére érkezőket, élükön Kovács Gergely gyulafehérvári érsekkel, örmény apostoli kormányzóval.

A szentmisét Szakács Endre mutatta be. Jelen volt Erdély minden örmény rítusban szolgáló plébánosa a gondnokok kíséretében, így a gyergyószentmiklósi, a szépvízi, az erzsébetvárosi papok, valamint a kolozsvári örmény katolikus hívek kis küldöttsége is.

Kovács Gergely érsek, örmény apostoli kormányzó megígérte az örmény ordinariátus híveinek, hogy lelki életüket ugyanúgy szívügyeként kezeli, mint a főegyházmegye római katolikus híveiét. Megköszönte a helybeliek meghívását és a szívélyes fogadtatást.

A szentmise végén Küsmődi Attila köszönte meg az örmény katolikus ordinariátus híveinek és papjainak nevében a főpásztor látogatását.

Ezt követően Kovács Gergely érsek megcsodálta az örmény katedrális híres műkincsét, a Krisztus keresztről való levételét ábrázoló festményt, és meglátogatta a felújítás végéhez közeledő római katolikus templomot is.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Vákár István, Vákár Rudolf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria