Bemutatták a „A halimbai esperes nyomában” című filmet Veszprémben

Kultúra – 2016. július 6., szerda | 13:29

A veszprémi Szaléziánumban június 29-én tartották „A halimbai esperes nyomában” című, az egykor a Veszprém megyei Halimbán tevékenykedő Szalai Miklós esperes életéről szóló dokumentumfilm bemutatóját.

A bemutatón mondott beszédében Mail József apát, plébános, gazdasági helynök teológiai szempontból is kitért a halimbai esperes gyógynövényekkel kapcsolatos munkásságára. Rámutatott: Isten megteremtette növényeket, a természet pedig egy nyitott könyv, amelyet maga az Isten nyitott meg számunkra. Ebből a könyvből értelemmel és szeretettel olvashatunk, és aki pedig ezt hasznosítani is tudja, az biztosan barátja a természetnek és az embernek. Ilyen ember volt Szalai Miklós is.

Tóbel János, Halimba polgármestere ismertette, hogyan készült el a halimbai emlékház abból a célból, hogy bemutassák annak a plébánosnak a munkáját, aki híressé tette falujukat. A polgármester emlékeztetett, a halimbai esperes nevét viseli a helyi általános iskola is 1996 óta, és örömét fejezte ki, hogy a főegyházmegye központjában, Veszprémben, a Szaléziánum Érseki Turisztikai Központban is megemlékeznek Szalai Miklós munkásságáról.

A filmből az is kiderül, hogyan működik manapság a gyógynövénytermesztés a halimbai emlékház körüli csaknem 4000 négyzetméteres területen. Az emlékház kertészmérnöke, Imre Zsuzsanna a szárított gyógynövények készítéséről, illetve azok mindennapi felhasználásáról beszél; a filmben megszólal az esperes egykori segítője, Kirchner Józsefné, aki felidézi, hogy az esperes ajtaja előtt már kora reggel kígyózó sor állt a kincset érő gyógyteákért, továbbá elmondja, még ma is őrzi a különleges gyógyteák receptjeit. Tolnai Pál ajkai orvos, aki jól ismerte Szalai Miklóst, kalauzolja a nézőket a gyógynövények világában, beszél arról, melyik gyógyteának milyen növényt kell tartalmaznia és milyen betegségre jó.

A vetítés után a Szaléziánum igazgatója, Pálfalviné Ősze Judit arra hívta fel jelenlévők figyelmét, hogy nem kell egészen Halimbáig utaznia annak, aki a gyógynövényekkel kapcsolatos tudását akarja szélesíteni, hiszen a Szaléziánum is kiváló lehetőségeket biztosít erre. A házban található ugyanis egy üvegpadlós szoba, amely a Szalai Miklós által használt gyógynövényeket mutatja be részletesen és interaktívan; a gyógynövényeket élő valóságukban is megtekinthetik az érdeklődők a gyönyörű panorámával rendelkező gyógynövényes kertben; a Szaléziánum kávézójában pedig megkóstolhatók a teakülönlegességek.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria