Bemutatták Budapesten a sárospataki egyházi gyűjtemény Folia Collecta sorozatát

Kultúra – 2015. március 6., péntek | 14:30

A sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény és a Magyar Országos Levéltár március 5-én közösen rendezte meg a Folia Collecta könyvsorozat első kötetének bemutatóját Budapesten – tájékoztatták szerkesztőségünket a sárospataki egyházi gyűjteménytől.


Méltó és impozáns környezetben, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára lovagtermében mutatták be a Folia Collecta sorozat első kötetét, mely a 2013. október 3–4-én Sárospatakon megrendezett Katolikus megújulás Északkelet-Magyarországon című konferencia anyagát tartalmazza. A művelődéstörténeti konferenciát a jezsuita rend sárospataki megtelepedésének 350. évfordulója alkalmából szervezte meg a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény és a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma.


A könyvbemutatót H. Németh István, a Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezetője moderálta, aki egyben a kötet egyik szerzője is. A könyv kiadását méltatta Sajgó Szabolcs jezsuita, aki Forrai Tamást, a jezsuita rendtartomány tartományfőnökét képviselte. A könyvet Péter Katalin kutató, professor emeritus mutatta be. Kiemelte, hogy a szerzők számos új kutatási eredményt tettek közzé, eddig ismeretlen forrásokat használtak lezártnak hitt kutatási témákhoz. A tanulmánykötet ráirányítja a figyelmet a jezsuita rend eddig kevéssé ismert tevékenységi területeire, mint például a gyógyításra, a gyógyszerkészítésre vagy a rend hegyaljai szőlőbirtoklása révén kialakult széles társadalmi kapcsolatrendszerre.


Minden megszólaló kiemelte a kötet igényes szerkesztését és grafikai megjelenését. Befejezésként Szabó Irén, a kötet szerkesztője beszélt a Folia Collecta sorozatról. A könyvbemutatót baráti és szakmai beszélgetés zárta a mádi Barta Pincészet borainak kíséretében.

Fotó: sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria