Bemutatták Canterburyben Becket Szent Tamás esztergomi ereklyéjét

Kitekintő – 2016. május 30., hétfő | 10:49

Május 28-án bemutatták a canterburyi székesegyházban, több mint nyolc évszázaddal ezelőtti mártírhalálának helyszínén Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött ereklyéjét.

Canterbury egykori érsekének relikviáját emlékező ceremónia keretében az ősi katedrális főoltárán helyezték el.

Az ereklye a hagyományos két és fél kilométeres zarándokútvonalon, a város határában álló Szent Mihály-templomból érkezett szombat este több száz zarándok, köztük magyar cserkészek kíséretében.

A menetben és a székesegyházbeli ünnepi szertartáson jelen volt Szabadhegy Péter, Magyarország londoni nagykövete, Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, valamint Kiss-Rigó László szeged-csanádi  püspök.

Az 1170. december 29-én Canterbury katedrálisában meggyilkolt Becket Szent Tamás Esztergomban őrzött relikviája vasárnapig volt látható a székesegyházban, utána visszatér Magyarországra.

A szombati ceremónia a londoni magyar nagykövetség által szervezett egész heti nagyszabású Becket-rendezvénysorozat záróeseménye volt.

Az esztergomi relikviát hétfőn a Westminster-székesegyházban, az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában fogadták. A londoni székesegyházban Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be Áder János köztársasági elnök és Vincent Nichols westminsteri érsek, az angol-walesi katolikus egyház első számú vallási méltósága jelenlétében.

Az esztergomi relikviát a május 23-i, hétfő esti szentmise előtt elhelyezték a katedrális oltárán, az Angliában őrzött Becket-relikviákkal együtt.

Kedden az Esztergomból hozott Becket-ereklyét a Westminster-apátság, az anglikán egyház londoni koronázó főtemploma fogadta ünnepélyes szertartással, szintén Áder János köztársasági elnök jelenlétében.

Május 27-én, pénteken az anglikán érseki palotában tartottak szimpóziumot Becket Szent Tamás életéről. Ezen a rendezvényen mások mellett Vincent Nichols, valamint Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház vallási vezetője is részt vett.

Esztergom és Canterbury a 12. század óta áll kulturális és vallástörténeti kapcsolatban. Becket Tamás és Bánfy Lukács akkori esztergomi érsek egy időben folytatott tanulmányokat Párizsban, és amikor a II. Henrik angol királlyal szembeforduló Becket 1170-ben mártírhalált halt, tiszteletére prépostságot alapítottak Esztergomban. Ereklyéjét, amely feltételezhetően a 16. században került Esztergomba, a Szent Tamás-hegyi kápolnában helyezték el.

Becket Szent Tamás ünnepnapján, december 29-én Esztergomban minden évben Nagy-Britannia magyarországi diplomáciai képviseletével együtt emlékeznek Canterbury vértanú érsekére.

Forrás: MTI

Fotó: Múlt-kor.hu, Wikipedia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria