Bemutatták a pápának a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusának témáját

Ferenc pápa – 2017. február 20., hétfő | 10:53

Rio de Janeiróban rendezik meg július 13. és 15. között a Nagyvárosok II. Nemzetközi Kongresszusát (II Congreso de Grandes Ciudades), amelyet – a Laudato si’ kezdetű enciklika alapján – közös otthonunk védelmének szentelnek.

A Nagyvárosok I. Nemzetközi Kongresszusát 2014-ben Barcelonában tartották Lluís Martínez Sistach bíboros, a spanyol város akkori, ma már nyugalmazott érseke kezdeményezésre. A soron következő tanácskozás programját Sistach bíboros mutatta be Ferenc pápának egy magánaudiencia során január 16-án.

A bíboros hangsúlyozta, hogy a szentatyát nagyon érdekli a nagyvárosi pasztoráció lehetőségeinek témája, amivel még Buenos Aires-i érsekként kezdett foglalkoztatni.

Az első nemzetközi kongresszus résztvevőihez intézett beszédében Ferenc pápa rámutatott azokra a kihívásokra és lehetőségekre, amikkel az argentin főváros érsekeként szembe kellett néznie. A püspökök összehívásával tanácskozást is rendezett annak idején ezzel kapcsolatban: a merész és félelemtől mentes evangelizáció, a multikulturális városi lakossággal való párbeszéd, a népi vallásosság ereje, valamint a szegények, a kirekesztettek és a „leselejtezettek” iránti figyelem témájáról.

A következő nemzetközi kongresszust a latin-amerikai valóságnak szentelik. Középpontjában Ferenc pápa ökológiai tanítása áll a Laudato si’ kezdetű enciklika tükrében. A konferencián ökológiai szakértők, vallási vezetők, neves egyetemek rektorai, nagyvárosok polgármesterei szólalnak majd fel. Előadásaik képezik a megbeszélések alapját a kerekasztalok és szimpóziumok során.

Három téma adja a kiindulópontot a tanácskozáson: a vízzel kapcsolatos probléma, a nagyvárosok okozta környezetszennyezés kérdései és a szemétszállítás. A kongresszust az Antoni Gaudí a Nagyvárosokért Alapítvány szervezi – amelynek elnöke Sistach bíboros – együttműködésben Orani João Tempesta bíborossal, Rio de Janeiro érsekével.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria