Bemutatták a pápának a Tóra legújabb kiadását

Ferenc pápa – 2017. február 24., péntek | 14:28

Zsidó vallási vezetők küldöttsége mutatta be február 23-án a Vatikánban Ferenc pápának a Tóra új, különleges kiadását. A szentatya szerint a gesztus alkalmat ad arra, hogy katolikusok és zsidók összegyűljenek a Tóra, vagyis Isten ajándéka, kinyilatkoztatása és szava körül.

Ferenc pápa régi barátjához, Abraham Skorka Buenos Aires-i rabbihoz szólva mondott köszönetet a látogatásért.

A Tórát Szent II. János Pál „az élő Isten élő tanításának” nevezte, amely kifejezi Isten atyai és zsigeri szeretetét. Ez a szeretet szavakból és konkrét gesztusokból áll, amely szövetséggé válik – mondta a szentatya, aki szerint a szövetség szó gazdag jelentéstartalommal bír, amely egyesít zsidókat és keresztényeket.

Isten a legnagyobb és leghűségesebb szövetséges. Meghívta Ábrahámot, hogy hozza létre a népet, amely áldássá válik a Föld minden népe számára, és olyan világról álmodik, amelyben mindenki Isten szövetségese, és harmóniában él egymással és a teremtett világgal – folytatta a pápa. – A megosztottságra és a versenyre ösztönző számos emberi szó közepette ezek a szövetségre irányuló isteni szavak a jó útjait nyitják meg mindannyiunk számára, hogy együtt járjunk rajtuk. A Tórának ez a mostani kiadása a különböző nemzetiségű, korú és vallási hovatartozású emberek közötti „szövetség” gyümölcse, akik együtt dolgoztak rajta.

A zsidók és keresztények közötti testvéri és intézményes párbeszéd mára megszilárdult és hatékonnyá vált a folyamatos és együttműködő véleménycserén keresztül. Ez a mai ajándékotok teljesen beilleszkedik ebbe a párbeszédbe, amely nemcsak a szavakon, hanem a gesztusokon keresztül is kifejezésre jut – fogalmazott a pápa. – A bevezető rész és a szerkesztő jegyzete kiemelik ezt a párbeszédet, és nyitott kulturális szemléletet fejeznek ki a kölcsönös tisztelet és a béke jegyében, összhangban a Tóra spirituális üzenetével. Jelentős vallási képviselők dolgoztak az új kiadáson, különös gondot fordítva a szöveg irodalmi dimenziójára is. Az értékes színes tablók is tovább növelték a kiadvány értékét. A Szentírás minden kiadása olyan spirituális értékkel bír, amely határozottan meghaladja anyagi értékét.

Beszéde végén a szentatya Isten áldását kérte mindenkire, aki a Tóra új kiadásának munkálataiban közreműködött.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria