Bemutatták Szombathelyen a Szent Márton Találkozó plakátját és kisfilmjét

Hazai – 2016. május 25., szerda | 19:59

Május 25-én sajtótájékoztatón mutatták be a Szent Márton Találkozó kisfilmjét és plakátjait a vasi megyeszékhelyen. Hamarosan a templomokban, közterületen is találkozhatunk a július 9–10-i rendezvényt népszerűsítő anyagokkal.


A Szombathelyi Egyházmegye július 9–10-én rendezi meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, a magyar állam, valamint Szombathely Megyei Jogú Város támogatásával Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából a Szent Márton Találkozót a szombathelyi Emlékmű-dombon.

A május 25-i sajtótájékoztatón Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye kormányzója bemutatta Dominik Duka prágai bíboros érseket, akit Ferenc pápa május 21-én a Szent Márton Találkozó különleges küldöttévé nevezett ki, valamint a rendezvény plakátját, a teljes programot is tartalmazó honlapot, a találkozót népszerűsítő promóciós kisfilmet és a találkozó közösségi oldalát.

Veres András a sajtótájékoztatón kiemelte, a pápa rengeteg meghívást és felkérést kap, nem tud mindegyiknek eleget tenni. Viszont Dominik Duka személye és részvétele az ünnepségen a Szentatya figyelmességének jele.

Dominik Duka bíboros, prágai érsek 1943. április 26-án született a kelet-bohémiai Hradec Královéban. 1969-ben belépett a domonkosok cseh rendtartományába, és teológiai tanulmányai végeztével 1970. június 22-én pappá szentelték. A prágai érsekség több plébániáján folytatott éveken át lelkipásztori munkát. 1975-ben megfosztották a papi szolgálattól, ekkor a Škoda plzeňi gyárában kapott munkát, tizenöt éven át formatervezőként dolgozott itt. 1981–82-ben bebörtönözték. A rendszerváltás után 1998. június 6-án II. János Pál pápa szülővárosa, Hradec Králové püspökévé nevezte ki. 2010. február 13-án XVI. Benedek pápa kinevezte prágai érsekké és Csehország prímásává. A cseh püspökök 2010-ben az ország püspöki konferenciájának elnökévé választották. A 2012. február 18-án tartott konzisztórium során XVI. Benedek pápa bíborossá kreálta. Mint a kommunista államhatalom üldözöttje, aki Lengyelországban szerzett diplomát, jól ismeri a közép-európai térséget, összes mai gondjaival együtt.

A Szent Márton Találkozóra határokon innen és túlról is várnak zarándokokat. A tájékozódásban a kifejezetten a rendezvényre létrehozott honlap és Facebook-oldal segít – mondta el Turcsik István, az Ester Communications ügyvezetője.

A sajtótájékoztatón ezt követően levetítették azt a népszerűsítő kisfilmet, amely a júliusi találkozó üzenetét szeretné közvetíteni mindenki számára. Mint Turcsik István kiemelte: hamarosan köztéri és templomi plakátokkal is találkozhatnak az emberek, hiszen az a cél, hogy minél többen értesüljenek a programról.

* * *

Szent Márton életének legismertebb jelenete, amikor fél köntösét a didergő koldusra terítette. Szent Márton egészen sajátosan tudott az emberek lelkébe látni, meglátni a hiányt és cselekedni, jót tenni, segíteni a rászorulókon. Életének üzenete, öröksége máig érvényes, aktuális, megmutatta, hogy a jézusi szeretet kortól, időtől, helytől függetlenül kapocs tud lenni az emberek között. A Szent Márton Találkozó szlogenje: „Felemelő szeretet – éld át és add tovább!” Az egész programsorozat gondolatisága ezt kívánja közvetíteni.

A találkozó a Szent Márton-év legnagyobb egyházi eseménye. A szervezők kötelességüknek érzik, hogy ne csak a hívő embereknek, hanem másoknak is megmutassák a testvéri szeretet és az egymásra figyelés példáját. Az érdeklődőket a két nap során lelki programok, ünnepi szentmise, virrasztás, tartalmas előadások, gyermekprogramok, koncertek, közösségi és karitatív programok, valamint táncház és egyéb családi események várják. A kétnapos rendezvény során a szervezők várják a Kárpát-medencei Szent Mártonról elnevezett települések lakóit, zarándokokat hazánkból és a szomszédos országokból, fiatalokat, családosokat és időseket egyaránt.

Noha a program lelkisége és hitbéli gazdagsága elsősorban a hívő emberek számára kínál lelki töltekezést, elmélyülést, a szervezők nagy szeretettel várják az útkeresőket, a nem hívő érdeklődőket is.

Az előadók közt lesz Böjte Csaba, aki az irgalmasságról szól; Zacher Gábor főorvos, aki a családról, az együttélésről tart előadást; Eperjes Károly életéről, munkájáról, hitéről beszél majd. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász újraindulásának 25. évfordulóját ünnepli ezen a két napon. A gyerekeket játszóház, ügyességi játékok, kézműves-foglalkozások várják. A zenét kedvelők többek között Csiszér Lászlót és együttesét, St. Martint, valamint az Eucharistot hallgathatják meg. A rendezvény nagykoncertjét július 10-én Ákos adja, akit több szál is köt Szent Mártonhoz: fiát a szentről nevezte el, tíz évvel ezelőtt megjelent Még közelebb című albumán pedig található egy dal, az Ébredj, mely a Szent Márton köpenye alcímet kapta. Ezt annak idején a kisfiának írta az énekes, aki akkor kórházban volt. A koncert után a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjének megtekintésével zárul a Szent Márton Találkozó, a meccset a jelenlévők óriás kivetítőn követhetik majd.

Forrás, fotó és videó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria