Bencés rendház Egyiptomban: megalapították a kopt katolikus Szent Benedek-monostort

Megszentelt élet – 2018. március 14., szerda | 17:40

Március 9. történelmi dátum a bencések életében: megalapították a kopt katolikus Szent Benedek-monostort. A kairói rendház megnyitását a ferences Miasszonyunk-templomban ünnepelték, a szentmisét Ibrahim Sidrak kopt katolikus pátriárka mutatta be, majd Jeremias Schröder prézes apát mondott beszédet.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Jeremias Schröder OSB prézes apát, a Szent Ottilia Bencés Kongregáció, más néven a missziós bencések általános elöljárója köszönetet mondott Ibrahim Sidrak kopt katolikus pátriárkának, Cyril William és Makariusz Tavfikve kopt katolikus püspököknek, hogy részt vesznek az örömteli eseményen, és háláját fejezte ki Kamal Labibnak, az egyiptomi ferencesek elöljárójának.

A szentmise után a német alapítású Szent Ottilia Bencés Kongregáció prézes apátja, Jeremias Schröder OSB, majd Bruno Musarò apostoli nuncius, végül Ibrahim pátriárka mondott beszédet. Ezt követően megáldották a szerzetesi kápolnát és az ikonokat.

Az ünnepi alkalomra számos bencés főpásztor Kairóba érkezett, köztük Blasio apát a missziós bencések által alapított dél-koreai Waegwanból; John Baptist perjel a kenyai Tigoniból; Eduardo testvér, a római Szent Anzelm Egyetem dékánja; Fidelis emeritus apát a münsterschwarzachi monostorból; a kármelita Patrick testvér, az egyiptomi katolikus kongregációk elnöke; Giuseppe testvér, a Jézus Kistestvérei közösség kairói elöljárója és sokan mások.

Jeremias apát elmondta, sok történetet mesélhetne, milyen találkozások, véletlen egybeesések, kisebb-nagyobb kalandok állnak a hátuk mögött. Nem egy újabb kongregációt akarnak létrehozni, hanem egy életformát kívánnak felkínálni: „A szerzetes Istent keresi, a közösségben, a regula szerint, az apátnak engedelmeskedve. Nincs ebben semmi különös, ti is ezt teszitek. Ezt akarjuk középpontba állítani – ha sikerül, azzal talán mindannyiatokat szolgálunk. A monostor a visszavonultság háza. Reményeink szerint ezt kínáljuk nektek.”

„Az, hogy Egyiptomba jöttünk, olyan számunkra, mintha az elveszett szülőföldet fedeznénk fel újra, a monaszticizmus bölcsőjét, őseink földjét. Egyiptomban különösen hangsúlyos ez, hisz Szent Antal és Szent Pakhomiosz a monaszticizmus kezdeteit jelentik számunkra – olyan nevek, melyeket a noviciátus eleje óta ismerünk. Egyiptomba jönni számunkra olyan, mintha meglátogatnánk a nagyszüleinket. (...) A pátriárka alá tartozunk, ezzel is kifejezve, hogy jelenlétünket elsősorban a kis kopt katolikus közösségnek ajánljuk, az ő hagyományaikat szeretnénk megismerni és magunkévá tenni. De még ennél is fontosabb, hogy itteni otthonunk a helyi Katolikus Egyház. A katolikus közösség, akik a kopt tradíciók szerint élik meg kereszténységüket, az egyetemes Egyházban” – fogalmazott Jeremias apát.

Hangsúlyozta, hogy „a vendégszeretet erénye az, amiben Szent Benedek mindig győzedelmeskedett. Nyitottság mások iránt – Maximilian testvér ezért tanulmányozza az iszlámot is –, és ökumenikus nyitottság. Mindez csak akkor lehetséges, ha egyértelmű az identitásunk és erősek a gyökereink. A kopt Katolikus Egyházban szeretnénk gyökeret ereszteni, s reméljük, fa nő belőle, melynek ágai közt az ég madarai fészkelnek.”

A Bencés Konföderációhoz tartozó, Szent Ottiliáról nevezett bencés kongregáció anyaháza, a Szent Ottilia Főapátság Felső-Bajorországban található; 1886-ban került az Andreas Amrhein vezette bencés közösség tulajdonába, akik a Beuroni Főapátságtól kívántak elkülönülni, hogy missziós céljaikat meg tudják valósítani. A korábban a monostor helyén álló, Szent Ottiliának (Odilia, Odile) szentelt kápolnáról kapta a közösség a nevét.

Az apátság gyorsan növekedett, Dél-Afrikában, Koreában és Kínában végeztek missziós tevékenységet. Az anyaházat folyamatosan bővítették, a ’30-as évekre mintegy négyszáz  szerzetesnek kellett helyet biztosítani. 1941-ben a Gestapo elűzte őket, 1945-ben térhettek vissza; 1948-ig koncentrációs táborokból szabadultakról is gondoskodtak.

2015-ben 1002 szerzetes tartozott a kongregációhoz, melyből 810-en voltak örökfogadalmasok. Négy apátságban élnek több mint százan: Hangában 143, Waegwanban 122, St. Ottilienben 113 és Münsterschwarzachban 113 szerzetes.

Forrás és fotó: Benedictines Egypt/Facebook

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria