Benedek pápa: a család, a munka és az ünnep Isten három ajándéka

Kitekintő – 2012. június 7., csütörtök | 9:35

XVI. Benedek pápa június 6-án, szerdán az általános kihallgatás során felidézte milánói lelkipásztori látogatását, amelyet a Családok VII. Világtalálkozója alkalmából tett az észak-olasz városban.

A Szentatya a zarándokokhoz szólva elmondta, hogy a jelentős egyházi esemény élményeit és csodálatos eseményeit, amelyek által Milánó néhány napra a családok városává vált, szívében hordozza. A találkozó alkalmával a világ minden részéről érkező családokat a Jézus Krisztusba vetett hit öröme egyesítette – hangoztatta a Szentatya, hálát adva Istennek a családokért és a családokkal való közös élményért. Családok nélkül az emberiségnek nincs jövője. Különösen a fiataloknak van szükségük arra, hogy az Isten által férfinak és nőnek teremtett élet- és szeretetközösségbe szülessenek és nevelkedjenek.

Benedek pápa ezt követően a világtalálkozó főbb eseményeire emlékezett vissza. Hálát adott azért az ajándékért, hogy pápaként ellátogathatott a milánói főegyházmegyébe, amely oly gazdag történelmében, kultúrájában, emberségében és szeretetszolgálatában. Érkezésekor a város szívében, a lenyűgöző milánói dóm előtti téren nagy szeretettel fogadták a hívek, akiket az odaadó hitéletre buzdított közösségeikben és személyes szinten egyaránt. Megemlékezett a nehézségekkel küzdő családokról, különösen azokról, amelyek a gazdasági világválság, valamint az olaszországi földrengés miatt szenvednek.

A szerdai audiencia során Benedek pápa felidézte a milánói Scalában tett látogatását, amelynek alkalmával Beethoven IX. szimfóniáját hallgathatta meg az operaház zenészeinek, kórusának és szólistáinak előadásában. Az est végén mondott beszédében arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a Názáreti Jézusban Isten közel jön az emberekhez és szenvedéseiket velük együtt hordozza. Pontosan a családban ismerhetjük fel, hogy az ember az egymással való kapcsolatra lett teremtve és itt gyullad fel először a béke világossága a szívekben, hogy világosságot adjon a világnak – magyarázta a Szentatya a zarándokoknak.

A Családok VII. Világtalálkozójának keretében Benedek pápa a milánói dómban találkozott a papokkal, szerzetesekkel, akikkel együtt részt vett az ambroziánus rítus szerint végzett napközi imaórán. Ennek alkalmával a cölibátus és a tisztaság értékéről beszélt, amelyek az Isten és az embertársak iránt érzett szeretet csodálatos jelei.

A bérmálkozókkal való találkozása során Benedek pápa arra buzdította a fiatalokat, hogy szabadon és tudatosan mondjanak „igent” Jézus Krisztus evangéliumára, befogadva a Szentlélek ajándékait, amelyek által kereszténnyé, a közösség tagjává válnak. A pápa az embertársak szolgálatára és a tanulásra buzdította a bérmálás előtt álló fiatalokat.

A családok világtalálkozójának másik csodálatos eseménye a Tanúságtételek ünnepe volt. A Szentatya ennek alkalmával emlékeztetett a családok, az egyház és a világ közötti nyílt párbeszédre, továbbá a vasárnap mint ünnepnap jelentőségére a család és az ember számára. „A vasárnap védelme által védelmezzük a személy szabadságát is” – hangoztatta Benedek pápa.

A vasárnapi záró szentmisén imádkozó hívek hatalmas serege vett részt – emlékezett vissza a Szentatya. Ennek alkalmával felhívást intézett olyan családias egyházi közösségek építésére, amelyek képesek a Szentháromság szépségének visszatükrözésére és az evangelizációra, nemcsak a szavak, hanem a megélt szeretet által is. A szeretet az egyetlen erő, amely képes megváltoztatni a világot! – hangsúlyozta a pápa. A család, a munka és az ünnep Isten három ajándéka, amelyeknek összhangban kell állniuk egymással az emberi társadalom megvalósítása érekében.

A szerdai audiencia végén a Szentatya köszönetet mondott a családok világtalálkozója szervezőinek, résztvevőinek. A család szeretetközösség, amely a házasságon alapul és arra hivatott, hogy az élet szentélyévé váljon a társadalom szövetében. A családnak az egyház küldetésének és a társadalom építésének részesévé kell válnia – tanította a Szentatya a szerdai általános kihallgatás alkalmával a Családok VII. Világtalálkozóján való részvételét követően.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír