Bérmálás és szobormegáldás Pornóapátiban

Hazai – 2016. október 24., hétfő | 9:55

A mintegy 400 lelkes Vas megyei településen október 16-án szentmise keretében áldotta meg az 110 éve állított és az évfordulóra felújított Szentháromság-szobrot Márfi Gyula. A veszprémi érsek tizenöt környékbeli fiatalt a bérmálás szentségében részesített.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentpéterfai plébániához tartozó Pinka menti nemzetiségi falvak tizenöt fiatalja részesült a bérmálás szentségében. Azért is volt különleges ez az alkalom, hiszen a községben utoljára 1989-ben bérmált püspök, az azt követő két alkalommal a főpásztort ugyanis megbízott helynöke képviselte. Pornóapáti egyházközsége 1987 óta, amikor Lautz Alfréd, az utolsó helyben lakó plébános elhunyt, hol Náraihoz, hol Vaskereszteshez tartozott, a Szombathelyi Egyházmegye 2007-es szerkezeti átalakítása után pedig a szentpéterfai plébániához került.

A bérmálásra újult meg az 1906-ban az Amerikában dolgozó Pornóapátiból elszármazottak által finanszírozott Szentháromság-szobor. A templom előtt álló 110 éves alkotást és az első világháború idején készült kovácsoltvas kerítését ismét jórészt a községhez kötődő tengerentúl élők adományaiból és a helyiek összefogásából restaurálták. A bérmálási ceremónia után a metropolita az égiek közbenjárását kérve áldotta meg a szobrot.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria