Bérmálkozóknak szervezett találkozót a nagyváradi püspökség

Külhoni – 2019. szeptember 19., csütörtök | 12:31

Szeptember 14-én, szombaton a Nagyvárad közelében fekvő hegyköztótteleki erdőben szervezték meg első alkalommal a bérmálkozók nagyváradi egyházmegyei találkozóját.

Általános jelenség, hogy a fiatalok „kibérmálkoznak” az Egyházból, ezért Böcskei László megyéspüspök és az egyházmegye ifjúsági lelkipásztorkodással foglalkozó megbízottjai különböző stratégiákat dolgoztak ki, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a bérmálás ne csak egy pontszerű találkozást jelentsen az Egyházzal, hanem a kapcsolat hosszú távon megmaradjon, a szálak megerősödjenek, és a keresztény nagykorúság felelőssége jobban tudatosuljon a fiatalokban, akik természetüknél fogva nyitottak az újra, és keresők.

Nem lehet egyszerűen azt várni tőlük, hogy jöjjenek: meg kell keresni, személyesen meg kell hívni őket, olyan lehetőségeket biztosítva számukra, hogy elsajátíthassák a keresztény értékeket; olyan környezetben, ahol velük egykorúakkal találkozhatnak, ahol az ő nyelvükön szólítják meg őket – erre alapozva hirdették meg a szervezők a közelmúltban bérmálkozott fiatalok találkozóját.

Az összejövetelen Németh István, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye papja segítette előadásával a fiatalokat, hogy felnőtt keresztény hivatásukban megerősödve élő tagjai lehessenek az Egyháznak. A lelkipásztor, aki jelenleg biblikus tanulmányokat folytat a római biblikus intézetben a Német-Magyar Kollégium diákjaként, a közösségi médiában való jelenléthez hasonlította a keresztény tanúságtételt.

Úgy kell megjelennünk keresztényekként a világban, mindennapi életünkben, ahogyan a közösségi média felületein szoktunk: ápolt képpel, rendszeresen feltöltött, értékes és érdekes tartalommal, bátor fellépéssel, ismeretségi hálók kiépítésével – hangzott el az előadásban. „Legyünk influencerek, azaz befolyásolók úgy a közösségi médiában, mint a mindennapi életben, tegyünk bátran tanúságot Krisztushoz való tartozásunkról, és befolyásoljunk másokat is, hogy a jó utat kövessék, a saját jó példánkat látva” – biztatta a fiatal megbérmáltakat Németh István.

Ezt követően csoportokban beszélgetve osztották meg egymással gondolataikat a résztvevők az előadásban hallottak alapján; majd mozgalmas és izgalmas akadálypróbák következtek, melyek során a közösségépítést, a közreműködést, az egymásra való hagyatkozást, a találékonyságot, az ügyességet, a türelmet gyakorolhatták a fiatalok.

Később az erdészháztól gyalogosan zarándokoltak kísérőikkel, a szervezőkkel és az önkéntesekkel a hegyköztótteleki plébániatemplomba – együtt imádkozva az úton, Böcskei László püspök vezetésével.

A magyarul, spanyolul és olaszul elmondott imádságot a templomban fejezték be, ahol a főpásztor rávilágított arra, hogy az imádság összeköt, nemzetiségi, vallási és egyéb hovatartozástól függetlenül.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria