Beszélgetés Veres Stelian plébániai kormányzóval a kolozsvári Szent Mihály-templom felújításáról

Külhoni – 2018. március 18., vasárnap | 17:45

Felújítás miatt húsvét után bezárják a kolozsvári Szent Mihály-templomot. A vélhetőleg három évig tartó munkálatokról Veres Steliannal, a Szent Mihály-templom plébániai kormányzójával beszélgetett Bodó Márta. Az interjút szerkesztett formában közöljük.

– Mikor kezdődnek és meddig tartanak a templomban a felújítási munkálatok?

– A karácsonykor elhunyt Kovács Sándor főesperes-plébános 2017. október 4-én aláírta a Szent Mihály-templom felújításának uniós finanszírozási szerződését, amely a felújításhoz szükséges összeget az Északnyugati Regionális Fejlesztési Ügynökségen keresztül, vissza nem térítendő európai uniós alapokból biztosítja. (...) A projekt 48 hónapra szól, 4 éven belül a restaurálásnak el kell készülnie, a munkálatoknak véget kell érniük. A tervezők szerint 36 hónapon belül fejezik be a templom tatarozását. Azért is döntöttek a templom bezárása mellett, hogy tartani tudják az ütemet, és 2021 őszére pontot tudjanak tenni a hatalmas projekt végére.

– Miután bezár a templom, hogyan változik a miserend, a közösség liturgikus programja?

– Hihetetlennek tűnik, amikor az ember kijelenti, hogy zárva lesz a templom három évig... A liturgikus program átalakul. Több szentmise lesz a piarista templomban. A ferences testvérekkel is beszélgettünk már erről. Még nem született végleges döntés, megegyezés a pontos miserendről, de igyekszünk időben, jóval a templom bezárása előtt értesíteni a híveket, plakátokat és szentképeket készíteni az új misebeosztással.

– Mi mindent fognak felújítani? Milyen lesz három év múlva a templom belseje?

– Sok mindent kell felújítani: alaposan felújítják a templom tetőszerkezetét, teljes egészében megtisztítják a kőfelületeket. A Szent Mihály-templom nem lesz olyan vakítóan fehér, mint a Farkas utcai református templom, marad majd némi patina rajta. A Szent Mihály-templom falain ugyanis vannak olyan feliratok, kisebb festett felületek, amelyeket meg kell óvni. Ez volt az ok, amiért a szakemberek nem akarták, hogy a tetőre új cserép kerüljön. A mallersdorfi nővérektől, a tordai plébániától és a Farkas utcai parókiától is kapunk majd cserepeket, nekik köszönhetően lesz elég régi cserép, amivel helyettesíteni lehet a károsodott darabokat. Kicserélik a templom elektromos vezetékeit, különleges világítótesteket szerelnek fel, amelyeket a Szent Mihály-templomnak készítenek; lehetőség lesz külön megvilágítani a templom minden részét, hogy a látogatók meg tudják csodálni a gótikus épület szépségét, ugyanakkor megfelelő legyen a világítás a szentmiséken részt vevő híveknek is. A világítótesteknek egy második funkciója is lesz: infravörös sugarakkal melegítenek.

Figyelembe véve a templom műemlék jellegét és szép liturgikus tereit, a vetítési felület kialakítása is fontos feladat. A vetítőrendszer alkalmas kell hogy legyen az egyházi énekek szövegeinek, kottáinak kivetítésére is. Technikai megoldást kell keresni a mikrofonrendszer professzionális használatára mind a szentélyben, mind a templomhajóban, illetve a templom előtti kis téren.

A templom falképeihez nem nyúlnak, csak konzerválás történik. Egyrészt azért, mert a korábbi kutatások eredményei szerint nincs több, még feltáratlan falkép, másrészt a támogatási szerződés értelmében a felújított templom átadásának pillanatától számított öt évig tilos bármilyen munkát végezni.

A templom belseje a tatarozás után sokkal világosabb lesz, nemcsak a korszerű világítás, hanem a kő megtisztítása miatt is. A padok a munkálatok alatt egy előre kibérelt csarnokba kerülnek, ahol megtörténik a javításuk, karbantartásuk, így azok is megújulva kerülnek majd vissza.

Forrás: Romkat.ro; Bodó Márta/Gyulafehérvári Főegyházmegye

Fotó: Fábián Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria