Betiltották a Márton Áron-rockoperát?! – Kovács Gergely posztulátor nyilatkozata

Külhoni – 2016. június 9., csütörtök | 16:40

A legnagyobb közösségi oldalon tette közzé a rockopera szerzője, G. Nagy Ilián június 8-án az azóta több erdélyi portál által is átvett hírt: elmarad a Márton Áronról szóló darab Csíksomlyóra, augusztus 14-ére meghirdetett ősbemutatója.

A Betiltották Márton Áront! címmel közreadott hír kapcsán a Vasárnap erdélyi katolikus hetilap megkereste Kovács Gergelyt, a Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetőjét, Áron püspök szenttéavatási ügyének posztulátorát, aki kérdésükre elmondta, hogy „betiltásról” beszélni nem helyes, az egyház ilyet nem tesz, s nem tette ez esetben sem. A „nem támogatás” vagy „helyet nem adás” kérdéséről nem tud konkrétan nyilatkozni, mert abban nem illetékes, viszont egy egyházmegyének vagy szerzetesközösségnek joga van ahhoz, hogy saját területén és illetékességi körén belül eldöntse, milyen rendezvények megtartását támogatja.

A posztulátor megerősítette ugyanakkor azt, hogy a szervezők valóban felkérték a készülő rockopera védnökségére, az ezzel kapcsolatos levelet április 16-án vette át. Kovács Gergely e-mailben jelezte a szervezők felé, hogy a felkérésre kizárólag a szövegkönyv elolvasása után adhat választ. Egy hónap múlva, május 16-án kapta kézhez a teljes szövegkönyvet, azt elolvasva küldte el válaszlevelét, amelyben közölte, hogy a védnökséget nem vállalja és a darabtól elhatárolódik. Válaszlevelében részletesen felsorolta érveit és Áron püspök úr ügye iránti szeretettel arra kérte tisztelettel őket, hogy a darabot ne mutassák be.

A kérdésre, miért nem vállalta a védnökséget, a posztulátor kifejtette, hogy a rockopera szövegével kapcsolatos konkrétumokról nem beszélhet, ugyanis a szerzők ismételten azt közölték vele írásban, hogy nyilvánoson nem mondhatja el véleményét, ehhez nem járulnak hozzá. Kovács Gergely bár ezzel nem ért egyet, s nem érti, hogy miért nem nyilatkozhat egy konkrét szövegről, tiszteletben tartja a szerzők kérését.

A Kultúra Pápai Tanácsának irodavezetője hangsúlyozta, hogy ő a szövegkönyv többszöri elolvasása után foglalt állást, és véleményét közölte a szerzőkkel, de nem érti, hogy a szövegkönyv ismerete nélkül hogyan tud a darabbal kapcsolatosan bárki kommentelni vagy állást foglalni a közösségi hálón. Mint elmondta, örvendene annak, ha maguk a szerzők tennék közzé a szövegkönyvet: adják meg a Márton Áron püspök  szentté avatását kérelmező Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye híveinek és papságának a lehetőséget, hogy a szövegkönyv ismeretében foglalhassanak a kérdésben állást.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye (Szőcs Csaba/Vasárnap)

Fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria