Betörtek a Tábor-hegyi bazilikába

Kitekintő – 2016. október 28., péntek | 11:15

Október 24-ére virradó éjjel betörtek az izraeli Tábor-hegyi Színeváltozás-bazilikába. Reggel hét órakor a templom kinyitására érkező ferencesek vették észre, mi történt.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az épület ajtaját és ablakait is felfeszítették. A szerzetesek azonnal értesítették a szentföldi ferences kusztos helyettesét, Dobromir Jasztalt, aki a helyszínre ment, hogy kifejezze szolidaritását és támogatást nyújtson.

A betörők a bazilikában eltörték a tabernákulumot, és az átváltoztatott szentostyát a földre szórták. Az Oltáriszentséget őrző cibóriumot ellopták. A szentségi oltáron álló Szűzanya-szobor eltűnt, de később megtalálták a templom és a sekrestye között. Az elkövetők egy másik Szűz Mária-szobrot is, ami a sekrestyében volt, a földre dobtak, de nem sérült meg. Feltörték a perselyeket is. A térfigyelő kamerák felvételei eltűntek.


Dobromir Jasztal elmondta: „A legsúlyosabb kár a szentségi oltárt érte. Az Oltáriszentséget eldobták, és a tabernákulum ajtaját teljesen tönkretették. A templomon belül mást nem rongáltak meg.”


A rendőrség gyorsan kiérkezett a helyszínre, hogy elkezdje a nyomozást. Egyelőre nem tudni, kik követék el a bűncselekményt, illetve milyen indíték vezérelte őket.


Forrás: Custodia.org

Fotó: Wikipédia, Custodia.org

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria