Bevezetés az Ars Sacrához

Kultúra – 2017. szeptember 6., szerda | 19:58

A belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom közel kétezer éves múltra visszatekintő altemploma – ahogy a vendéglátó, Osztie Zoltán plébános fogalmazott: „Pest város méhében” – adott otthont szeptember 6-án a közelgő Ars Sacra Fesztivál sajtótájékoztatójának.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Nyitott Templomok Napjával induló rendezvénysorozat szeptember 16. és 24. között több száz programot kínál. A részletekről a www.ars-sacra.hu honlap közöl folyamatosan frissülő-bővülő információkat.

„Ne féljetek! Nyissátok meg, sőt tárjátok ki Krisztus előtt a kapukat! Nyissátok meg (…) a kultúra, a fejlődés és a civilizáció széles mezőinek korlátait! Ne féljetek!” A szervezők szerint e Szent II. János Pál pápától vett gondolat fejezi ki leginkább az időközben kibővült fesztivál célkitűzéseit, mottóul szolgálva egyúttal az elmúlt tíz évhez is. Ahogy a Szakrális Művészetek Hetéből kinőtt rendezvény kapcsán megjegyzik: „Tízéves az Ars Sacra Fesztivál, amely civil kezdeményezésként az európai zsidó-keresztény kultúra gyökereiből táplálkozó, ma is élő szakralitás felmutatását tűzte zászlajára. Szándékunk felébreszteni az emberi lelkek mélyén szunnyadó jót, szépet és igazat az örök értékeket közvetítő művészeti alkotások, előadások bemutatásával.”

Az Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége által védnökölt, ingyenes programokat kínáló Ars Sacra Fesztivál sajtótájékoztatóján Kolek Ildikó, a szervező alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte, hogy Abasártól Vizsolyig mintegy száztíz településen, tizenegy műfajban közel hétszáz program várja az érdeklődőket. A koncertek, kiállítások, előadások, könyvbemutatók, kultúrtörténeti séták zöme a fővárosban lesz. Határon túli helyszíneket is sikerült bevonni, többek között Pozsony, Csíksomlyó, a szerbiai Alsókelebia és a bécsi Collegium Pazmanianum is otthont ad majd egy-egy rendezvénynek. Szeptember 16-án, a Kulturális Örökség Napjaihoz is kapcsolódó Nyitott Templomok Napján országszerte százharminc egyházi épületben fogadják a betérőket.

A sajtótájékoztatón is részt vevő zeneszerző, Nógrádi Péter „Közel az Úr a megtört szívekhez” címmel szeptember 19-ére, 19.30 órai kezdettel jótékonysági hangversenyt szervez az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére. A zuglói Szent István Zeneház nagytermében (Budapest, XIV. kerület, Columbus utca 11.) 20. századi és kortárs magyar komponisták művei hangzanak el. Az idén is meghirdetett, szeptember 17. és 24. között zajló Ars Sacra Filmfesztivál keretében többek között Róth Miksáról, Olofsson Placid atyáról, Pilinszky Jánosról, Szabó Magdáról és Kocsis Zoltánról szóló portré- és dokumentumfilmeket vetítenek a DocuArt Moziban (Budapest, IX. kerület, Erkel utca 15.).

Kolek Ildikó elmondta, hogy a Kodály-emlékévhez csatlakozva indították el a „Kórusok kerestetnek” programot, amelynek az a célja, hogy országszerte minél több énekkar minél több Kodály-művet szólaltasson meg. A felhívásra tizennégy kórus jelentkezett.

Toroczkay Ilona kuratóriumi tag először a Háló Közösségi és Kulturális Központban (Budapest, V. kerület, Semmelweis utca 4.) nyíló, az Ars Sacra Fesztivál elmúlt tíz évét bemutató, több száz képet felvonultató fotókiállításra hívta fel a figyelmet. Az idei nagykoncertek közül kiemelte a médiaeseményen is játszó Rohmann Ditta csellóművész koncertjét, aki szeptember 17-én, a MOM Kulturális Központban Boccherini B-dúr gordonkaversenyét adja elő az Anima Musicæ Kamarazenekarral. A tavaly novemberben elhunyt Kocsis Zoltánra emlékező koncert szólistája a zenészzseni fia, Kocsis Krisztián zongoraművész lesz. Az idei fesztiválon is képviselteti magát a Ránki család. Klukon Edit szeptember 24-én, a fesztivál záró hangversenyén Haydn Megváltónk hét utolsó szava a kereszten című művét játssza a BMC-ben. Ezzel egy időben Bogányi Gergely zongoraestjére kerül sor a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban, ahol Liszt- és Bartók-darabok szólalnak meg. A fellépők között lesz Sass Sylvia, Sebestyén Márta, a Szent Efrém Férfikar, valamint Oláh Kálmán – Szabó T. Anna költő társaságában; a sajtótájékoztatón is megjelent Gryllus Dániel pedig Tíz példázat címmel a budavári evangélikus templomban saját dalaival tolmácsolja az evangéliumi tanítást.

A beharangozó médiaeseménynek helyet adó pesti Nagyboldogasszony-főplébánia szeptember 16-án, a Nyitott Templomok Napján 14 és 23 óra között belvárosi sétával, kamarakoncerttel, tárlatvezetéssel, orgonahangversennyel és művészettörténeti előadásokkal várja a betérőket – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria