Biblianap Szatmárnémetiben

Külhoni – 2015. március 2., hétfő | 12:27

Biblianapon mélyítették el a Szentírással kapcsolatos ismereteiket a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyéből érkező résztvevők február 28-án a szatmárnémeti Szentlélek-plébánián – tájékoztat az egyházmegye honlapja.

„A Biblia útmutatást ad az életünkre. Ha olvassuk, és engedjük, hogy hasson ránk az ige, segíthet átalakítani az életünket” – hangzott el a Szentlélek-plébánián tartott biblianapon. A szervezők, Vojtku László plébános és Kujbus Márta, a világiak irodájának referense a rendezvény elején elmondták, János evangéliumát éppen azért választották a nap témájául, mert nagyon sok olyan történetet ad, amelyben Jézussal, az élet forrásával találkozva az embereknek átalakulhat az életük.

A találkozó elején Vojtku László beszélt a víz és a kenyér evangéliumbeli megjelenéséről, majd a történeteket vizsgálták, keresve a szövegek hátterét és a történelmi hatásokat is a jobb megértéshez. Felhasználtak ugyanakkor interaktív és meditatív módszereket, továbbá kiscsoportos és minden résztvevő bevonásával folytatott beszélgetések során mélyítették el a témát.

A biblianap tehát fontos többletet tudott adni a szövegekben való mélyre hatolásban, azok élővé tételében. Ahogy az egyházmegye számos pontjáról érkezett résztvevők elmondták, egyénileg, otthon is olvassák a Bibliát, a napi olvasmányokat internetről és könyvből – mert jó kézben tartani, forgatni... Sokszor felütik helyenként a Szentírást, kiválasztanak belőle egy-egy könyvet, vagy sorra veszik az Ó- és Újszövetség könyveit. Elmondták ugyanakkor, az otthoni olvasás mellett fontos, hogy közösségben, bibliakörökben a plébánossal is megtegyék ugyanezt, az elolvasott részekről beszélgessenek, választ kapjanak a szövegértési kérdéseikre. Bibliakörök számos plébánián működnek: hetente-kéthetente gyűlnek össze e nyitott csoportok, amelyek mindig készek új érdeklődők fogadására.

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria