Biztonsági okokból elhalasztották a fatimai Szűz kegyszobrának szíriai zarándokútját

Kitekintő – 2015. szeptember 1., kedd | 12:48

A damaszkuszi helyzet súlyosbodása miatt biztonsági okokból elhalasztották a fatimai Szűzanya kegyszobrának szíriai zarándokútját, melyet szeptember 7-én tartottak volna – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A hírt a fatimai szentély igazgatója, Carlos Cabecinhas atya tette közzé, miután megkapta III. Gregoriosz Lahamnak, Antióchia görög melkita pátriárkájának üzenetét: „Súlyosbodott a helyzet Damaszkuszban, most nem alkalmas a fatimai Szűzanya kegyszobrának annyira óhajtott zarándokútja.” Gregoriosz Laham pátriárka azt kérte, halasszák későbbre, egy alkalmasabb időpontra a mostanra tervezett zarándokutat.

A fatimai Szűzanya kegyszobrának augusztus elején bejelentett zarándoklata annak az ígéretével született, hogy a szobor a portugál, de szélesebb körben az európai keresztények szolidaritását közvetítse a Közel-Kelet keresztényei számára, akik közül sokakat megölnek vagy arra kényszerítenek az úgynevezett Iszlám Állam fegyveresei, hogy meneküljenek el az országból. António Augusto dos Santos Marto, Liria-Fatima püspöke arra hívta fel egyházmegyéje híveinek figyelmét, hogy emlékezzenek a „fundamentalizmus és az intolerancia áldozataira”. Leszögezte, hogy „Szíria olyan drámát él át most, amely sürgős, konkrét és hatékony szolidaritást igényel nemzetközi szinten, akár az ENSZ, akár az Európai Unió részéről”.

A szíriai válság 2011 márciusában robbant ki. Nehéz felmérni az áldozatok számát. Egy londoni székhelyű szír emberjogi szervezet szerint a halálos áldozatok száma a közel-keleti országban négy év alatt 200 ezer fölé emelkedett.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria