Bemutatkozik: a Ciszterci Nővérek érdi Regina Mundi Apátsága

Megszentelt élet – 2015. április 18., szombat | 12:02

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A rend története

Közösségünk a Ciszterci Rend (Ordo Cisterciensis, rövidítése: O.Cist) tagja. A rend első monostora: a franciaországi Cîteaux, melyet 1098. március 21-én alapított Szent Róbert, Szent Alberik és Harding Szent István. A Ciszterci Rend Szent Benedeknek a monasztikus szerzeteseknek írt Regulája szerint él.

Rendalapítóink a Regulából kihangsúlyozták az egyszerűséget, a szegénységet és a magányt. Magyarországon 300 év szünet után a Regina Mundi-monostorának megalapításával Naszályi Emil O.Cist élesztette fel újra a rend női ágát Endrédy Vendel zirci apát magbízásából 1945. június 11-én.

A monasztikus szerzetes élete csak egyre, csak Istenre irányul, s egész napos csendjében Vele akar lenni, munkájában és imádságában Őt keresi. A monasztikus hivatás nem valami külső feladat, munka elvégzésében, nem mások közvetlen szolgálatának sokféleségében valósul meg, hanem egyedül a személyt meghívó Isten viszontszeretésében.

A közösség karizmája, küldetése

A közösség két legfontosabb tevékenysége az imádság és a fizikai munka. Szent Benedek Regulája szerint a szerzetes fő feladata az Isten ünnepélyes dicsérete, a zsolozsma. A közös imádság mellett életünkben nagyon fontos szerepe van az elmélkedésnek, a lelkiolvasmánynak, a szentírásolvasásnak és a magánimádságnak.

Másik fő elfoglaltságunk a fizikai munka: a Krisztus iránti szeretetből vállalt megélhetésünkhöz szükséges földművelés, a vendéglátás és a vendégházak gondozása. A monostor kertjében és a város másik szélén lévő földünkön zöldséget és gyümölcsöt termelünk. A vendéglátásban sokféle csoportot fogadunk: lelkigyakorlatozóktól kezdve a tanfolyamokon résztvevőkig. Vendégeinkkel nem találkozunk, de mégis egészen velük vagyunk, értük is dolgozunk és imádkozunk.

Magyarországi tevékenység

Mindszenty bíboros az alapításkor a hazáért való engesztelést kérte tőlünk: a nővérek Istennek átadott szeretete nem más, mint magyar népünk lelki támasza, ereje s az egyház motorja. Imádságunkban segítjük hordozni és Isten elé vinni küzdelmeiket, betegségeiket, szenvedéseiket. A testi munka által azonosulunk az egyszerű emberek munkájával. Szolidaritást vállalunk velük, mert Krisztust látjuk bennük, megszenteljük fáradozásukat, osztozunk sorsukban s a szegényekkel megosztjuk munkánk gyümölcsét.

Jövő, kihívások, tervek

A jövőben a kihívásoknak megfelelve, őseink hagyományát és a ciszterci lelkiséget követve igyekszünk a monasztikus életformát megőrizni. Közösségünkben jelenleg 15 nővér él.

Programok a megszentelt élet évében

Monasztikus életformánkból kifolyólag elsősorban lélekben kapcsolódunk a megszentelt élet évének eseményeihez, és imádságunkkal mindennap kísérjük a napi eseményeket és imaszándékokat. A különböző médiafórumokon és bemutatkozási lehetőségeken pedig természetesen részt veszünk.

Fotó: Ciszterci Nővérek Regina Mundi Apátsága

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria