Boldog Apor Vilmos szentté avatásáért virrasztottak Győrben

Hazai – 2015. április 2., csütörtök | 16:56

Boldog Apor Vilmos szentté avatásáért virrasztottak április 1-jén, a püspök vértanúságának 70. évfordulóján. Az emlékezők végigjárták a vértanúság helyszíneit, és szentmisén, majd szentségi virrasztáson vettek részt a Nagyboldogasszony-székesegyházban – tájékoztat az egyházmegye sajtószolgálata.



KÉPGALÉRIÁVAL – klikk a képre!

Apor Vilmos püspök 1945. április 2-án, húsvéthétfőn halt vértanúhalált, miután nagypénteken orosz katonák lőttek rá, miközben ő a Püspökvár pincéjében tartózkodó asszonyokat és lányokat védelmezte. A vértanúság hetvenedik évfordulójára készülve Pápai Lajos győri megyéspüspök 2015-re imaévet hirdetett.

A virrasztás, az imaév kiemelt eseménye a győri kármelita templomban kezdődött délután, ahol a vértanú püspök földi maradványai csaknem három évtizeden át nyugodtak. Apor Vilmos püspök tisztelőit Béri László Renátó OCD plébános köszöntötte, majd Torda Béla, az Apor-emlékbizottság elnöke szólt a győri főpásztor egykori nyughelye mellett. Beszédében felidézte a mártírhalál körülményeit, és felhívta a figyelmet egy különleges egybeesésre: Apor Vilmost az a Szent II. János Pál pápa avatta boldoggá tizennyolc évvel ezelőtt, aki a pápasága elején ellene elkövetett merénylet során szintén haslövést kapott. Továbbá, hogy Apor Vilmos halálának napja egybeesik a lengyel pápa halálának napjával, melynek ma tizedik évfordulójára emlékezünk.

A kármelita templomban történt gyertyagyújtás után az emlékezők körmenetben, énekelve és imádkozva vonultak a Püspökvár kertjébe, a vértanúság helyére. Itt Győr Megyei Jogú Város nevében Somogyi Tivadar és Fekete Dávid alpolgármesterek, majd az Apor-emlékbizottság képviselői helyeztek el koszorút. Torda Béla emlékezésében rámutatott: Apor Vilmos 1997-es boldoggá avatásával egy hosszú sor kezdődött a közép-európai totalitárius diktatúrák áldozatainak kanonizációjában.

Az emlékezés a székesegyházban folytatódott, ahol Balogh Eszter szakrális énekeket adott elő, majd 18 órakor püspöki szentmisén vehettek részt az ország minden részéből, valamint többek között Apor Vilmos szülővárosából, Segesvárról érkezett zarándokok.

Pápai Lajos megyéspüspök szentbeszédét egy idézettel kezdte: „A Jó Pásztor életét adja juhaiért” – Mindszenty József jegyezte fel ezt naplójába, amikor Apor Vilmos haláláról értesült. A főpásztor ezután a vértanú püspök életén keresztül bemutatta, milyen lelki ajándékokat köszönhetünk Boldog Apor Vilmosnak. Gyermekkorát és tanulmányait felidézve kiemelte Apor Vilmos kiemelkedő hitbuzgóságát, a papi hivatás iránti alázatát.

A vértanú püspök nagy ajándéka számunkra az áldozatvállalás – emelte ki Pápai Lajos, majd hozzáfűzte: vértanúvá nem tudatosan lesz az ember, az Isten ajándéka. Vértanúvá nem a kihívások tesznek valakit, hanem az ügy, írja Szent Ágoston.

Az utolsó boldogság a lelkipásztorok igazi boldogsága: „Boldogok, akiket üldöznek az igazságért...” – mutatott rá a győri megyéspüpök.

A szenvedő szolga Izajás próféta könyvében olvasható története és Jézus búzamag-önpróféciája Boldog Apor Vilmos életáldozatában is kiteljesedett – emelte ki beszédében Pápai Lajos, majd hitünk megújulásáért kérte a vértanú püspök közbenjárását.

A szentmise végén Boldog Apor Vilmos sírjánál imádkozott együtt a papság és a hívek, majd szentségi virrasztás kezdődött, melynek elmélkedéseit Kozma Imre, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke tartotta. A virrasztás az Apor-keresztúttal zárult.

Fotó: Paksa Balázs, Ács Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria