Boldog Meszlényi Zoltánra emlékeztek Baján

Hazai – 2019. március 6., szerda | 15:24

Bábel Balázs érsek mutatott be koncelebrált ünnepi szentmisét Baján Boldog Meszlényi Zoltán püspök tiszteletére március 4-én a Szent Péter és Pál (belvárosi) plébániatemplomban, a missziós kereszt jelenlétében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bábel Balázs érsek a templom főoltárán látható kép elemzésével kezdte homíliáját. Kifejtette: a festményen az a kereszt látható, amely Péter apostol halálának eszköze lett – őt a hagyomány szerint fejjel lefelé feszítették keresztre, hogy jelezze, nem méltó rá, hogy ő, aki megtagadta az Urat, ugyanúgy haljon meg, mint Krisztus. A szenvedés azonban a megdicsőülésbe vitte.

A szenvedés előbb vagy utóbb mindannyiunk osztályrésze lesz; nem mindegy, hogy milyen lelkülettel viseljük – hangsúlyozta a szónok. – Mi olyan kegyelmi állapotban vagyunk, hogy értelmet tudunk adni a szenvedésnek, még ha nehéz is felfognunk; Jézus keresztjének kiteljesedéséhez járulunk hozzá. Krisztus áldozata végtelen értékű volt, de Pál apostol azt mondja: „Kiegészítem testemben mindazt, ami hiányzik Krisztus szenvedéséből.” Jézus azonosítja magát az érte szenvedő emberekkel. Ez elsődlegesen azokra vonatkozik, akiket hitükért üldöznek, ugyanígy minden mélyen hívő keresztény emberre is igaz, aki szenvedését felajánlva éli meg.

A főpásztor ezután emléknapja alkalmából Boldog Meszlényi Zoltán püspök életéről elmélkedett. Ismeretlen volt az ő személye számunkra, még olyanoknak is, akik benne voltak az Egyház életében; azt sem lehetett tudni, hogy mikor halt meg – mondta a kalocsa-kecskeméti érsek. – Míg Mindszenty József bíborosnak éppen hetven esztendeje hatalmas, látványos kirakatpert rendeztek, addig segédpüspökét a kistarcsai internálótáborba vitték, és halálra kínozták. Még tisztességes temetésben sem lehetett része, csak később temették el csendesen az esztergomi bazilikában. Azt hitték az ellenségei: úgy el tudják tüntetni, hogy senki sem fogja keresni, nem fog emlékezni rá. Jézus tanítása szerint azonban Isten a hajunk szálát is számontartja. Isten emlékezete pedig maga az élet!

Boldog Meszlényi Zoltán elfogadta a keresztet, megvallotta Jézust, s így Jézus is megvallja őt. Jel ő egy olyan korban, amikor az emberek megelégszenek a relativizmussal és az általános szkepticizmussal, nem vallják meg a hitüket. Hitének megvallása sok szenvedést hozott Meszlényi Zoltán püspöknek a földön, de örök dicsőséget a mennyben – mutatott rá az érsek.

Bábel Balázs kiemelte: a szenvedés az ember óriási próbája. Akkora jelentőségű, hogy a nem hívő emberek azt róják fel, hogyan engedheti meg az Isten. Jézus Krisztus, akit a legjobban szeretett az Atya, maga is elviselte a szenvedést, és ezzel mutatta meg irántunk való szeretetét. Ezzel értelmet adott a szenvedésnek, ami másként értelmetlen.

A halál mindannyiunk számára félelmetes rejtély, de Jézus előttünk ment a halálba, és legyőzte azt a feltámadással. Ezért a kereszt nekünk nemcsak a fájdalom jele, hanem a győzelemé is – fogalmazott a főpásztor. Meszlényi Zoltán sokat szenvedve, Jézusra gondolva mondta: „Ő többet szenvedett!” Szenvedésével pedig elvitt bennünket a megdicsőülésbe. A keresztből a feltámadás és az örök élet virágzott ki.

A szentmise után a papság kötetlen találkozó keretében emlékezett meg Boldog Meszlényi Zoltán püspökről.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria