Könyv Roncalli nuncius bulgáriai apostoli missziójáról

Nézőpont – 2014. április 23., szerda | 12:43

Monsignor Roncalli – a későbbi XIII. János pápa – egyházi gondoskodása Bulgáriában: ezzel a címmel jelent meg a Vatikáni Könyvkiadó (LEV) új kötete, amelynek szerzője Kiril Plamen Kartaloff, fiatal bolgár történész. A könyvismertetőt a Vatikáni Rádió tette közzé.

A szerző Angelo Giuseppe Roncalli szentszéki diplomata 1925 és 1934 közötti bulgáriai apostoli misszióját mutatja be könyvében. Kutatását lehetővé tette, hogy a Vatikáni Levéltárban konzultálhatta a XI. Piusz pápáságára vonatkozó dokumentumokat, aki azokban az években töltötte be péteri szolgálatát.

A Vatikáni Rádiónak adott nyilatkozatában a bolgár szerző elmondta: Roncalli pápa diplomáciai pályafutása Keleten, egy számára ismeretlen világban kezdődött. Az volt a feladata, hogy rendezze a helyi katolikus egyház helyzetét. Roncalli mindenkivel kapcsolatot létesített: a kormánnyal, az ortodoxokkal. Itt kezdődött ökumenikus érzékenysége is, amely később az évtizedek során tovább fejlődött, és jelentősen hozzájárult a II. Vatikáni Zsinat megnyitásához – fejtette ki a későbbi XXIII. János pápa bulgáriai éveiről megjelent kötet szerzője.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria