Boldoggá avatták Miriam Teréz nővért

Megszentelt élet – 2014. október 21., kedd | 17:37

Miriam Teréz nővér október eleji boldoggá avatása volt a legelső alkalom, hogy a boldoggá avatási liturgia az Egyesült Államokban zajlott – tájékoztat a Vatikáni Rádió angol oldala és az Aleteia hírportál.

„Érdekes, hogy az Úr egy szemlélődő szerzetesnővért választott ki a következő boldoggá avatandónak” – mondta Kurt Burnette, passaici rutén katolikus püspök.

A püspök a Vatikáni Rádió angol szerkesztőségének nyilatkozott Demjanovich Miriam Teréz nővér boldoggá avatása kapcsán. Az angol, latin és szlovák nyelven folytatott liturgián mintegy 2200 hívő vett részt a newarki bazilikában.

Miriam Teréz nővér, aki a New Jersey-i Bayonne-ban született, csupán a negyedik amerikai születésű boldoggá avatott nő; és ez az első alkalom, hogy a boldoggá avatási szertartás helyszíne az Egyesült Államok volt. A liturgiát Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa vezette a newarki Szent Szív-bazilikában.

Miriam Teréz nővér kanonizációját 1953-ben kezdeményezték. 

Teresa Demjanovich 1901-ben született, szülei a mai Szlovákia területéről vándoroltak ki az Egyesült Államokba. Rutén katolikus neveltetést kapott, majd rövid ideig Jersey-ben tanított latint és irodalmat az Irgalmas nővérek iskolájában, mielőtt 1925-ben belépett az Irgalmas nővérekhez, ahol élete utolsó két évét töltötte.

Lelkivezetője, Benedict Bradley bencés szerzetes korán felismerte életszentségét, és arra kérte, írjon elmélkedéseket. Maga a lelkivezető is ezekből készült fel a novíciáknak tartott lelkigyakorlatok alkalmával. Miriam Teréz örökfogadalma után két évvel megbetegedett, és 1927-ben, 26 éves korában meghalt. Írásai napjainkban is inspirációt jelentenek sokak számára. Elmélkedéseit nem sokkal Miriam Teréz halála után testvére, Charles Demjanovich atya rendezte sajtó alá Nagyobb tökéletesség címmel.

Ferenc pápa jóváhagyta azt a Miriam Teréz nővérnek tulajdonított csodát, mely 1963-ban történt egy látássérült kisfiúval. A nyolcéves Michael Mencer Stargardt-szindrómában szenvedett, mely a központi látását károsította. Egy napon az iskolájában tanító Marie Augustine nővértől egy imakártyát és Miriam Teréz nővér egy hajtincsét kapta ajándékba. Aznap, az iskolából hazafelé menet a kezében tartotta az ajándékot, és egyszer csak észrevette, hogy rá tud nézni a kezében tartott hajtincsre – amire már régóta nem volt képes, mert nem tudta használni a központi látását.

Még egy éven át jártak különböző vizsgálatokra a kisfiúval, mire megértette a család, hogy valóban valami különös történt. A soron következő orvosi vizsgálat előtt már maga Michael édesanyja érintette a gyermek szeméhez a relikviát, ami olyan csodálatos gyógyulást eredményezett, hogy az orvos maga akart Rómához fordulni az ügyben. A kisfiú édesanyja levélben beszámolt a nővéreknek az esetről, azonban levele elkeveredett, és csak 1998-ban került elő – írja az Aleteia hírportál.

Tavaly júliusban nyilvánították ki a római, illetve az egyesült államokbeli szemészorvosok, hogy orvosi szempontból megmagyarázhatatlan esetről van szó; majd decemberben közölte a Szenttéavatási Kongregáció, hogy a csodás gyógyulás Miriam Teréz nővér közbenjárásának volt köszönhető.

Kurt Burnette püspök kiemelte, ez a csoda, s mellette Miriam Teréz mélységes alázata és lelkisége egyértelműen jelzik életszentségét. „Úgy gondolom, nem mi választottuk ki, kit avassanak boldoggá, hanem maga az Úr” – fogalmazott a főpásztor.

Forrás: Vatikáni Rádió angol szerkesztőség/Aleteia/Catholic Herald US

Fotó: Catholic Herald US

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria